Investicije

HTEC učvršćuje poziciju u Evropi, nude 1.000 radnih mesta u komšiluku

Autor: Ana Ristović

02. jul 2022, 13:32

Kompanija zapošljava više od 100 stručnjaka mesečno u jugoistočnoj Evropi

Sledeća destinacija u Evropi je Poljska

HTEC učvršćuje poziciju u Evropi, nude 1.000 radnih mesta u komšiluku

HTEC

Ana Ristović

Srpska tehnološka kompanija sa sedištem u San Francisku HTEC Group proširuje poslovanje u Rumuniju, koja će, sudeći po obimu, biti epicentar njihovog poslovanja na Starom kontinentu.

U HTEC-u trenutno radi više od 1.600 ljudi, a plan je da u susednoj zemlji zaposle 1.000 inženjera. Prema rečima glavnog direktora operacija Davida Schocha, nakon toga sledeća destinacija u Evropi je Poljska.

"Svakog meseca zapošljavamo više od 100 stručnjaka širom regiona jugoistočne Evrope. Trenutno smo prisutni na 16 lokacija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj, i Rumuniji, uskoro otvaramo Poljsku, a razmatramo i otvaranje razvojnih centara u još nekim evropskim zemljama. Naše operacije pokrivaju i SAD i Veliku Britaniju, gde nam je smeštena većina klijenata", navodi on.

Razvijanje biznisa omogućeno je zahvaljujući investiciji koju su zimus prikupili od Brighton Park Capitala, vrednosti 140 miliona dolara. Kako je tada poručio glavni finansijski direktor Miroslav Virijević, bila je to jedna od najvećih investicionih rundi u Evropi.

Bez odgovora koliko će ih sadašnje proširenje tačno koštati, Schoch kaže da se vrednost investicije u operacije u Rumuniji postepeno uvećava, kako dolazi do proširenja timova, lokacija i aktivnosti.

"Posao u Rumuniji je startovao, tamo već imamo tridesetak zaposlenih koji u ovoj fazi rade od kuće, a uskoro planiramo otvaranje kancelarija u Bukureštu, Klužu, Temišvaru i Jašiju", najavljuje glavni direktor operacija.

HTEC Group
David Schoch

 

Susedna zemlja očigledno postaje sve atraktivnija za ljude iz tehnološkog sektora. Microsoft, IBM, HP, Amazon, Oracle... Sve su to velika imena koja posluju na teritoriji Rumunije. Šansu za uspeh je nedavno prepoznala još jedna srpska firma – onlajn platforma za povezivanje poslodavaca i kandidata u IT sferi Joberty, o čemu je Bloomberg Adria već pisala.

"Dolaskom svetskih kompanija na rumunsko tržište, stvorili su se uslovi za ubrzan razvoj kadra i otvaranje ka najnovijim trendovima u tehnologijama. Potencijal je ogroman, a mi verujemo da postoji prostor da i HTEC doprinese širenju prilika za rumunske stručnjake. Mi donosimo svoj način rada koji je jedinstven u svetu, a koji već daje ozbiljne rezultate", ocenjuje Schoch.

U HTEC-u, ističe, trenutno imaju više od 100 aktivnih projekata, što znači da je lepeza različitih tehnologija, domena i industrija skoro neiscrpna, a očekivanja vrlo ambiciozna.

Za mesec dana unapredili 150 ljudi

Grupa se nedavno na LinkedInu pohvalila da je u mesec dana imala zadovoljstvo i privilegiju da prepozna doprinose 150 zaposlenih i - postavi ih na više pozicije.

"Planiramo nove akvizicije i još brži rast, kao i pozicioniranje HTEC-a na sam vrh tehnoloških kompanija na svetskom tržištu. Ovaj plan se već uveliko ostvaruje", tvrdi naš sagovornik, napominjući da se među korisnicima njihovih usluga nalaze i neke od top deset kompanija na svetu.

HTEC je, podsetimo, nastao 2008. godine, kao startap u okviru Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Univerziteta u Beograda, a bave se konsaltingom, softverskim inženjersvom i razvojem digitalnih proizvoda. Prošle godine objavili su treću i, prema njihovoj tadašnjoj proceni, strateški najvažniju akviziciju američke kompanije Momentum Design Lab, jednog od pionira u UX, CX, i produkt dizajnu, osnovanog u Silicijumskoj dolini.

 

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 9 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis