Sirovine

Rusija: Sprečen teroristički napad na energetsku vezu ka Turskoj i EU

Izvor: Bloomberg News

22. septembar 2022, 10:38

Rusija: Sprečen teroristički napad na energetsku vezu ka Turskoj i EU

Bloomberg

Ruska bezbednosna služba saopštila je da je sprečila teroristički napad na infrastrukturu koja isporučuje energiju Turskoj i Evropi, što je izazvalo zabrinutost oko snabdevanja.

Federalna služba bezbednosti "sprečila je pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da izvrše sabotažu i teroristički čin u objektu naftno-gasnog kompleksa koji snabdeva Tursku i Evropu energentima", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu. Priveden je državljanin Rusije za koga državna služba bezbednosti tvrdi da ga je regrutovala ukrajinska specijalna služba.

"Ne želimo da komentarišemo fantazije ruskih specijalnih službi", rekao je predstavnik ukrajinske Službe državne bezbednosti.

Portparol ukrajinske Službe državne bezbednosti Artem Dehtyarenko nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Zasada nema nikakvih detalja o tome koja je infrastruktura ciljana. Jedina ruta koja ruskim gasom snabdeva Tursku i Evropu je Turski tok, gasovod preko Crnog mora. Veza prenosi gorivo do nekoliko evropskih država, među kojima su Srbija i Mađarska.

Ruski dobavljač gasa Gazprom PJSC nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Tržište je posebno osetljivo na ovakve događaje jer je Moskva koristila probleme sa infrastrukturom u prošlosti da objasni ograničenja u snabdevanju. Rusija je već prekinula isporuke u Evropu kroz glavne gasovode, pa su Turski tok i ograničeni tranzitni tokovi preko Ukrajine ostale poslednje preostale rute.

- U pisanju teksta pomogao Aliaksandr Kudrytski. Ažurirano sa komentarom predstavnika ukrajinske službe bezbednosti.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 9 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište