Komentar

Komentar: Struja je skupa. Vozači to ne bi trebalo da plate

Izvor: Anjani Trivedi/Bloomberg

31. jul 2022, 11:53

Anjani Trivedi ukazuje na potrebu za subvencijama

Evropa i SAD treba da se ugledaju na Kinu

Komentar: Struja je skupa. Vozači to ne bi trebalo da plate

Bloomberg

U žurbi za usvajanjem električnih vozila, mreže za punjenje se razvijaju širom sveta, podrška vlada raste, a proizvođači automobila obećavaju mnoštvo zelenih automobila. Ipak, čak i ako se sve ovo desi, vredi se zapitati kako će elektromreže podneti potražnju za svom ovom električnom energijom.

S obzirom na sve veću rasprostranjenost prekida u snabdevanju strujom na svetskom nivou, nisam baš sigurna da mogu. Očekuje se da će potrošnja električne energije samo iz EV-a porasti za preko 25 odsto. Čak i ako se postave mreže za punjenje, žice ispod auto-puta teško da bi bile dovoljno. Razgovarajte sa vozačima električnih vozila koji su pokušali da putuju i oni će jaukati zbog anksioznosti u vezi sa pronalaženjem stanica za punjenje. Moraće da ih bude više kako usvajanje bude raslo, a povezivanje mreža će postati još važnije.

Kina, najveće svetsko tržište za električna vozila, možda ima rešenje. Čak i uz široko usvajanje, kontrolisano punjenje je neophodno za suzbijanje uticaja na distributivne transformatore, prema jednoj studiji. Međutim, to takođe zahteva nadogradnju mrežnog softvera, hardvera i načina na koji preduzeća rade. Još jedan nedavni izveštaj je otkrio da ako 60 odsto vozila na benzin bude zamenjeno i punjenje poprilično nekontrolisano, onda bi opterećenja na nacionalnom nivou porasla za preko osam odsto. Međutim, ako se bude upravljalo, to bi bilo 2,6 odsto. Kako kriza struje raste, ta razlika je značajna.

To je pomalo problem sa kokom i jajima: dostupna infrastruktura će odrediti ponašanje vozača pri punjenju, ali mrežni operatori moraju da razumeju potražnju da bi smislile strategije. Kompanije sve više shvataju da to neće nužno biti kao benzinske pumpe, gde se potrošači pune u pokretu. Punjenje može biti preko noći kod kuće, tokom dana u kancelariji, kao i u poslednjem trenutku. U svakom slučaju, mreže moraju da se nose sa tražnjom i da rade bolje. Distribucija električne energije moraće da se proširi i rekonfiguriše, dok će sekundarne podstanice, uključujući transformatore, morati da se nadograde – to je ogroman zadatak.

Postoje neka (barem delimična) rešenja koja pomažu u ublažavanju pritiska, a mnoga se primenjuju u malim merama. Jedan su bolji akumulatori koji odvode automobile dalje. Ipak, oni su i dalje skupi i u nekom trenutku i oni moraju da se pune. Veliko skladištenje energije takođe postaje sve veći deo energetske jednačine jer pomaže u balansiranju potražnje. Kina ulaže u povećanje ove decenije na 100 gigavata. I u SAD, upotreba baterija industrijske veličine je u porastu u državama kao što su Kalifornija i Mejn, uz Tesla Megapacks.

Dugoročnije rešenje je tehnologija "od vozila do mreže". Dok su tradicionalni sistemi napajanja napravljeni da idu u jednom pravcu - od mreže do kuće ili preduzeća (ili EV), ovo ide obrnuto i omogućava EV da budu deo rešenja za skladištenje energije. Ali, kao i većina ogromnih promena u tehnologiji i ponašanju koje zahtevaju ogromna ulaganja, potrebna je regulatorna podrška da bi se stvorili pravi podsticaji.

Bloomberg
 

Kina sada radi na tome da to komercijalizuje, istovremeno postavljajući pravila za jačanje procesa. Prošle godine, kineska uprava za standardizaciju rekla je da će uskladiti nacionalne standarde sa potrebama za punjenje električnih vozila. Ranije ove godine, Ministarstvo nauke i tehnologije objavilo je nacrt smernica za skladištenje energije i tehnologiju pametnih mreža koje se fokusiraju na ključna pitanja, uključujući velike AC-DC hibridne električne mreže i poboljšanje energetske efikasnosti za različite tipove potrošača. Pored toga, milijarde dolara ulažu se u nadogradnju energetskih mreža u zemlji.

Način na koji je Kina osvojila razvoj baterija i postala dom najvećih svetskih, i verovatno najsofisticiranijih, komercijalnih agregata, pokazuje da njen pristup problemima skladištenja energije električnih vozila funkcioniše. Put do povezivanja mreža će biti sličan. To će morati da bude koordinisan napor za koji će biti potrebno mnogo subvencija i regulatorne podrške. Jednostavnije rečeno, malo je verovatno da će ad hok potezi za nadogradnju distribucije i prenosa pokretati EV. To je lekcija za Evropu i SAD - u suprotnom, njihovi potrošači će plaćati još više cene za struju.

 

Kontakt autora ove priče:

Anjani Trivedi - atrivedi39@bloomberg.net

Sve vesti iz rubrike Komentar

Komentar

Zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji?
Komentar

Zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji?

Pitanje uvođenja sankcija Rusiji od strane Srbije postavlja se od samog početka rusko-ukrajinskog rata, dok srpsko rukovodstvo na sve načine pokušava da izbegne da na njega odgovori.

13.08.2022

Autor: Aleksandar Đokić, politikolog i naučni istraživač

sve vesti iz rubrike Komentar