Kompanije

Srpski startapovi meta akvizicija tek kad su profitabilni

Autor: Ana Ristović

22. septembar 2022, 21:39

Veliki procenat akvizicija u Srbiju donelo nova znanja, alate i prilike, naglašava direktorka u DSI

Do pripajanja po pravilu dolazi kada je kompanija već profitabilna ili stabilna na više tržišta

Srpski startapovi meta akvizicija tek kad su profitabilni

Depositphotos

Ana Ristović

Akvizicije koje su zabeležene u srpskom startap ekosistemu potvrda su da su, ne samo proizvodi, već i kompanije koje ih prave, izuzetno kvalitetne i prepoznate u svetu, ocenjuje programska direktorka za oblast startap ekosistema u Inicijativi "Digitalna Srbija" (DSI) Nataša Škrbić.

"Činjenica da neko želi sebi da pripoji kompaniju iz naše zemlje dokazuje da su naši timovi i proizvodi toliko dobri da ih globalni igrači žele u svom timu", kaže ona.

Preuzimanje startapova naročito je značajno kada je ekosistem (kao što je to kod nas slučaj) u ranim fazama razvoja, ističe naša sagovornica.

Devana i Frame - okidači

Kao primere prvih značajnih javnih pripajanja koja su se desila u našem ekosistemu, Škrbić navodi GoDaddyjevu akviziciju Devane, te startap Frame, koji je postao deo Nutanixa.

"Te akvizicije bile su nešto poput okidača za naš ekosistem - pokazale su šta može da se desi ukoliko razvijate dobar proizvod i da će kompanije sa domaćim timovima biti prepoznate. Nakon toga usledilo je još akvizicija, među kojima su najzapaženije 3Lateral i Epic Games, Eipix i Playrix, Mad Head Games i Saber Interactive, MVP Workshop i Celsius, Donesi i Glovo, Nordeus i Take Two, i drugi", nabraja naša sagovornica.

Veliki procenat pripajanja u Srbiju je donelo nova znanja, alate i prilike, naglašava direktorka u DSI.

Teško napraviti top-listu po visini investicija

"Veoma je nezahvalno pričati o najvišim iznosima investicija, jer često ti iznosi nisu javni. Takođe, vrednost akvizicije za naš ekosistem često nije sama suma za koju je kompanija prodata, već šta sve ostaje u našoj zemlji i koje prilike to stvara za ljude ovde", kaže Škrbić.

"Tako, na primer, vidimo da su 3Lateral i Epic Games najavili izgradnju novog razvojnog centra ove globalne kompanije u Novom Sadu. Postojanje ovakvog centra ne znači samo toj kompaniji ili njenim zaposlenima, već svim ljudima kojima je ta industrija interesantna, jer im pruža priliku da rade na najnaprednijim projektima, rame uz rame, sa najboljima u industriji", pojašnjava ona.

Šta privlači investitore?

Momenti kada se dešavaju akvizicije se razlikuju od industrije do industrije, ali se gotovo uvek akvizicije dešavaju onda kada je kompanija već profitabilna ili - što bi bio idealan slučaj - stabilna na bar nekoliko tržišta i dobro posluje.

"To znači da su veoma retko kompanije koje su u veoma ranim fazama razvoja meta akvizicije", kaže Škrbić, dodajući da do akvizicija u svetu startapova dolazi po istoj logici kao i u svim drugim industrijama.

Stvari, naime, najviše zavise od toga šta kompanija koja vrši akviziciju želi da postigne.

"Tako bi najčešći razlog bio da kompanija želi da doda novi proizvod ili tržište svom portfoliu. Potom, razlog može biti to da i brzorastuće industrije vremenom uspore rast, a ponuda postaje veća od potražnje, profiti se smanjuju i jednostavno ima više smisla smanjiti broj igrača na tržištu. Neretko se dešava i da kompanije akviziraju one startapove koji imaju patente ili talente koji su im neophodni za dalji razvoj novih proizvoda", priča naša sagovornica.

Preuzmanja idu i u suprotnom smeru

Podseća da smo u našem ekosistemu videli sve ove primere, ali i da sada takođe vidimo da naše kompanije iz oblasti IT-ja postaju one koje akviziraju ne samo domaće već i inostrane mlade kompanije.

"Ovo smatramo još jednim dobrim signalom za naš ekosistem i nadamo se da će lista akvizicija, u oba smera, biti sve duža iz godine u godinu", zaključuje.

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis