Srbija

Kamatne stope širom sveta nastaviće da rastu

Autor: Slađana Adamović Ilić

21. septembar 2022, 16:55

Kamatne stope u SAD, UK i širom Evrope nastaviće da rastu, kaže Miloš Grujić

Ukazuje da je inflacija na najvišem nivou od sedamdesetnih godina prošlog veka

Slađana Adamović Ilić

Kamatne stope u SAD, UK i širom Evrope nastaviće da rastu, jer su u centralnim bankama saglasni sa mišljenjem priznatnih autoriteta u oblasti monetarnih finansija da povećanje kamatnih stopa predstavlja nužnost i neminovnost, rekao je direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske Miloš Grujić.

U intervjuu za Bloomberg Adria TV, Grujić je naveo da je inflacija na najvišem nivou od sedamdesetnih godina prošlog veka i da su centralne banke prinuđene da se bore kako bi je suzbile.

Ističe da će se svako povećanje kamantih stopa u SAD, koje se očekuje danas, vrlo brzo preliti u Evropu.

"Iz ove situacije stiče se utisak da su centralne banke oklevale da povećaju kamatne stope i ranije se nagoveštavalo, a sada je mogućnost još veća, da će kao posledica povećanja kamatnih stopa nastati novi ekonomski izazov – recesija", rekao je Grujić.

Ukazuje da posmatrani zajedno brojni događaji pokazuju da smo u "specifičnoj finansijskog i ekonomskoj situaciji". Objašnjava da je sve to posledica agresivne monetarne politike, visokih državnih deficita, globalnih prekida u lancima snabdevanja uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini.

"U poslednje vreme osim priče o recesiji, sve više se čuje da su velike šanse da će Evropu zadesiti period stagflacije, odnosno kombinacije visoke inflacije i niskog ili nikakvog rasta. Za ekonomiju u Evropi ovo bi moglo da znači usporavanje na neko duže vreme", ukazao je Grujić.

Za više detalja pogledajte video.

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija