Sirovine

Zlato se kreće ka trećoj pozitivnoj nedelji

Izvor: Ranjeetha Pakiam/Bloomberg

05. avgust 2022, 08:37

Cena zlata trgovala je blizu jednomesečnog maksimuma - nakon najvećeg skoka od marta u četvrtak

Tenzije između Kine i SAD navode investitore da se okrenu sigurnim ulaganjima

Zlato je poraslo za oko šest odsto sa najniže vrednosti od 20. jula

Zlato se kreće ka trećoj pozitivnoj nedelji

Bloomberg

Cena zlata trgovala je blizu jednomesečnog maksimuma - nakon najvećeg skoka od marta u četvrtak - pošto su tenzije između SAD i Kine i sve dublje globalno usporavanje podstakle potražnju za utočištima na tržištu.

Zlato je u četvrtak poraslo za 1,5 odsto i kreće se ka nizu od tri uzastopna nedeljna rasta cene nakon što je Kina verovatno ispalila projektile iznad Tajvana tokom vojnih vežbi. Peking je agresivno odgovorio na ovonedeljnu posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi ostrvu, najviše rangirane američke političarke koja je posetila Tajvan u poslednjih 25 godina.

Bilo je više znakova da će borba za smanjenje inflacije uticati na globalni rast. Banka Engleske pokrenula je svoje najveće povećanje kamatnih stopa u poslednjih 27 godina, upozoravajući da Velika Britanija ide u recesiju koja će trajati više od godinu dana, dok je predsednica Banke Federalnih rezervi Klivlenda Loretta Mester rekla da američke kamatne stope treba da budu podignute iznad četiri odsto.

Zlato je poraslo za oko šest odsto sa najniže vrednosti 20. jula, zahvaljujući slabljenju dolara i padu prinosa na američke obveznice. Trgovci će u petak u podacima o platama u SAD tražiti tragove Fedovog zaoštravanja. Izveštaj će verovatno pokazati da je opala stopa rasta zapošljavanja u julu, navodi Bloomberg Economics.

Bloomberg
 

"Tražnja za sigurnom lukom nastavlja da podržava zlato pre objave podataka o zaposlenosti bez privrede“, rekao je Gnanasekar Thiagarajan, direktor Commtrendz Risk Management Services. "Moglo bi postati malo nestabilno pre objave podataka. Centralne banke koje priznaju da će doći do recesije takođe podržavaju kretanje na tržištu cena plemenitog metala, koje su bile pod pritiskom zbog rastućih prinosa."

Spot cena zlata porasla je za 0,1 odsto na 1.792,60 dolara za uncu u 11.57 ujutru u Singapuru i za 1,5 odsto ove nedelje. Popela se na 1.794,97 dolara u četvrtak, što je najviši nivo u toku dana od 5. jula. Bloomberg Dollar Spot indeks je ojačao. Srebro, platina i paladijum takođe rastu.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište