Evropa

Banka Engleske povećala kamatnu stopu najviše od 1995.

Autor: Branislav Urošević

04. avgust 2022, 13:01

Referentna kamatna stopa je tako podignuta sa 1,25 odsto na 1,75 odsto

Najviše povećanje u poslednjih 27 godina u pokušaju da se obuzda inflacija

Rast cena energenata je jedan od glavnih razloga visoke stope inflacije, navodi BOE

Banka Engleske povećala kamatnu stopu najviše od 1995.

Depostiphoto

Branislav Urošević

Banka Engleske (BoE) povećala je danas glavnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, najviše u poslednjih 27 godina, u pokušaju da obuzda narastajuću inflaciju.

Referentna kamatna stopa je tako podignuta sa 1,25 odsto na 1,75 odsto. Osam članova Komiteta banke za monetarnu politiku glasalo je za podizanje od 50 baznih poena, dok je zabeležen i jedan glas za nešto skromnije povećanje, za četvrtinu procentnog poena. 

 

"Rast cena energenata je jedan od glavnih razloga" visoke stope inflacije, navode iz BoE u saopštenju. "Od maja, cena prirodnog gasa se više nego udvostručila. Mislimo da će taj porast pogurati inflaciju u narednim mesecima, kada bi stopa inflacije mogla biti oko 13 odsto", piše u saopštenju.

 

 

Inflatorni pritisci postoje i unutar samog Ujedinjenog Kraljevstva, gde kompanije moraju da svoje usluge i proizvode naplaćuju više usled viših troškova sa kojima su suočeni, rekli su iz BoE. "Ovde se misli i na veće zarade koje poslodavci moraju da ponude usled nedostaka radne snage."

Trenutno se stopa inflacije nalazi na 9,4 odsto, dok je inflacioni cilj BoE dva odsto, kao i u slučaju Evropske centralne banke (ECB), i Federalnih rezervi (Fed) Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o projekcijama za budućnost, iz BoE su rekli da će stopa inflacije početi da pada sledeće godine jer je "malo verovatno da će cene energenata rasti ovim tempom".

Inflacija će se u okvire cilja vratiti za oko dve godine, predviđaju iz centralne banke.

GBPUSD:CUR

GBP

1,2122 USD

cena na otvaranju

1,2149

prethodna cena na zatvaranju

1,2149

ovogodišnja zarada

-10,0872%

dnevni raspon

0,00 - 0,00

raspon u 52 nedelje

1,18 - 1,39

Vrednost funte u odnosu na dolar pala je nakon odluke centralne banke, uglavnom zbog upozorenja BoE da bi privreda UK mogla da uđe u recesiju u poslednja tri meseca ove godine, i ostane u recesiji do početka 2024.

Sledeća sednica na kojoj će britanski centralni bankari odlučivati o promeni kamatne stope biće održana 15. septembra.

 

Uz pomoć Jelena Stjepanović

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija