Berze

Cena akcija i obveznica u SAD pale, fokus na tržištu rada

Autor: Branislav Urošević

05. avgust 2022, 22:02

Cene nafte su tokom dana rasle i pale, i ostale daleko ispod prošlonedeljnog nivoa

Akcije u evropi su dan završile sa gubicima

Cena akcija i obveznica u SAD pale, fokus na tržištu rada

Bloomberg

Branislav Urošević

Prinosi na državne obveznice su porasli, a cene akcija pale nakon što je Zavod za podatke o tržištu rada Sjedinjenih Američkih Država objavio podatke o zaposlenosti koji su prevazišli očekivanja analitičara.

Broj radnika, ne računajući sezonske radnike u poljoprivredi kao i zaposlene u neprofitnim organizacijama, porastao je za 528.000 u poslednjih mesec dana, dok je medijalna procena iz Bloombergove ankete bila da će se broj zaposlenih povećati za 250.000.

Bloomberg Chartmaker
 

Iako su optimistični ekonomski podaci najčešće razlog za rast cena akcija i obveznica u državi, investitori su smanjenje stope nezaposlenosti shvatili kao potvrdu da će Federalne rezerve još slobodnije moći da podižu kamatne stope u borbi sa rekordnom inflacijom.

"Ovaj izveštaj odgovara eksploziji cena", rekao je Neil Dutta, glavni ekonomista u Renaissance Macro Research. "Fed mora da uradi još mnogo toga", dodao je Dutta za Bloomberg.

Slično razmišlja i Win Thin iz kompanije Brown Brothers Harriman & Co. "Sve je više njih koji očekuju podizanje od 75 baznih poena, što je i logično. Iako nas očekuje još jedan izveštaj o tržištu rada pre septembarskog sastanka, podizanje od 0,75 procentnih poena je gotovo sigurno, osim ako se desi katastrofa."

Tržišta u Evropi, gde su fjučersi ukazivali na dobitke pre otvaranja, takođe su današnji dan zatvorila u crvenom. Podsećamo da je američki izveštaj objavljen pre kraja trgovanja u Evropi, pa su i akcije na starom kontinentu reagovale negativno na naznake još oštrijih poteza Feda.

Tehnološki sektor evropskog indeksa Stoxx 600 izgubio je preko dva odsto vrednosti u odnosu na prethodni dan. Nemački DAX pao je za 0,65 odsto, CAC 40 za 0,63 odsto, dok je britanski FTSE 100 dan završio 0,11 niže u odnosu na četvrtak. Na nedeljnom nivou, vrednost akcija u Evropi je porasla.

Bloomberg Chartmaker/Kretanje vrednosti francuskog indeksa CAC 40 u poslednjih 7 dana
 

Na Wall Streetu, vrednost Dow Jones Industrial Average indeksa je na kraju trgovanja porasla za 0,23 odsto, dok je S&P 500 izgubio 0,17 odsto svoje vrednosti. Nasdaq 100, koji sačinjavaju najveće tehnološke kompanije u SAD, potonuo je 0,78 odsto.

Prinos na desetogodišnje obveznice je pred zatvaranje tržišta porastao za 15.4 baznih poena, dok je prinos na dvogodišnjim bio veći za 20.5 baznih poena u odnosu na prethodni dan.

Cene nafte, koje su rasle tokom dana, na kraju su pale i na dvenvnom i na nedeljnom nivou. "Nafta je probila nekoliko tehnoloških barijera i ove nedelje dovela do 'krvoprolića' svih onih koji su verovali u super-ciklus", rekla je za Bloomberg Rebecca Babin iz kompanije CIBC Private Wealth Management.

Pred kraj trgovanja u Njujorku, Brent fjučersi za oktobar su pali za 9,6 odsto na nedeljnom nivou, dok su West Texas Intermediate (WTI) fjučersi za septembar izgubili više od 10 odsto svoje vrednosti.

-- u saradnji sa Isabelle Lee, Emily Graffeo, Elaine Chen

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište