Inovacije

DSI: Prvi srpski jednorog može da se pojavi svakog dana

Autor: Ana Ristović

12. septembar 2022, 08:00

Jednorozi su startapovi čija vrednost premašuje milijardu dolara

Srpsko-meksički startap Incode Technologies, sa sedištem u San Francisku, već je jednorog

DSI: Prvi srpski jednorog može da se pojavi svakog dana

Depositphotos

Ana Ristović

Prvi srpski jednorog (startap čija vrednost premašuje milijardu dolara) može da se pojavi svakog dana i da nas iznenadi, poručuje Nataša Škrbić, programska direktorka za oblast startap ekosistema u Inicijativi "Digitalna Srbija" (Digital Serbia Initiative - DSI).

Kako pomalo u šali kaže, kompanije vredne više od milijardu dolara s razlogom imaju naziv mitskog stvorenja - one su nesvakidašnje, imaju specijalne moći kada je u pitanju biznis i nije nam najjasnije kada i kako se pojavljuju.

"Srbija već može da se pohvali startapom, odnosno sada već ozbiljnom skejlap kompanijom, koja sa timom u Srbiji, ali firmom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jeste dobila procenu vrednosti od milijardu dolara", poručuje ona. Reč je, naime, o startapu Coing Adria, koji se bavi razvojem softvera. Međutim, nedavno je i jedan srpsko-meksički startap koji se bavi tehnologijama potvrde identiteta - Incode Technologies, sa sedištem u San Francisku, procenjen na nivo vrednosti koji premašuje 1,25 milijardi dolara. Navedeno samo govori u prilog tome koliko je teško geografski pozicionirati startapove i odrediti im nacionalni predznak.

Vrlo je verovatno da će i nekoliko narednih skoro-jednoroga ili jednoroga biti u istoj situaciji, navodi naša sagovornica. Ona podseća da je za dostizanje tako velike vrednosti kompanije neophodno da tržište bude globalno i da se sedi što bliže najvećim igračima u industriji.

"A to je i dalje najvećim delom zapadna obala SAD-a", kaže.

To donekle potvrđuju nedavno objavljeni podaci vodeće organizacije za istraživanja startap ekosistema Startup Genome. Oni navode da od svih jednoroga nastalih do pred kraj 2021. godine, 7,6 odsto njih premestilo je svoja sedišta u drugi ekosistem. Među onima koji su to učinili, najveći je broj onih koji su posao preselili u SAD - 41 odsto. Međutim, njihovi podaci govore da je Njujork popularniji od Silicijumske doline - u Veliku jabuku odlazi polovina biznisa, a u tehnološko središte Kalifornije 14,3 odsto.

Umreženost glavni adut u epicentrima SAD-a

Silicijumsku dolinu i Njujork karakterišu jake mreže preduzetnički orijentisanih ljudi, te mogu da ponude dobro povezanu lokalnu zajednicu, što umnogome utiče na bolje performanse startapova, ocenjuje se u izveštaju Startup Genoma.

Nadomak perioda kada možemo očekivati jednoroge

U svetu postoji oko 1.100 jednoroga, kaže Škrbić. Od toga, prema podacima Startup Genoma, gotovo polovina je nastala prošle godine. Prosečno vreme, dodaje naša sagovornica, potrebno od osnivanja kompanije do razvijanja u jednoroga je šest godina.

"Najbolji prosek imaju startapovi koji se bave oblastima kao što su fintech, društvene mreže ili marketplace (preprodaja), gde poslovni modeli imaju veoma izraženu B2C komponentu, odnosno rešenja startapa su namenjena krajnjim korisnicima", navodi.

Prema podacima iz Startap skenera koji je objavio DSI, čak 80,1 odsto startapova u Srbiji je orijentisano ka drugim kompanijama kao svojim klijentima (B2B), a takvim startapovima je potrebno više vremena da dostignu veliku vrednost.

"Podaci iz Skenera ukazuju i na to da je većina startapova osnovana nakon 2017. godine, što nam govori da je period kada možemo da očekujemo jednoroge tek ispred nas", ocenjuje direktorka.

Kandidati
Depositphotos

 

Brojni startapovi koji beleže svetske uspehe mogu biti kandidati za tu poziciju, tvrdi ona.

"Ove godine za sva pitanja uspeha u startap ekosistemu prvi na pamet pada Tenderly. Sa nivoom investicija koje su uspeli da prikupe prošle godine, možemo zaključiti da njihova vrednost sigurno prevazilazi nekoliko stotina miliona i da kroz nekoliko godina možemo očekivati njihov veliki rast", poručuje Škrbić.

Dalje na listi su, dodaje, svakako svi startapovi koji su dobili veliku podršku u prethodnih nekoliko godina, o čemu je nedavno pisala i Bloomberg Adria. Među njima su HTEC, Devtech i drugi.

Kako stoje okolne zemlje

"U zavisnosti od toga kako definišemo poreklo startapa, možemo reći da na Balkanu imamo između jednog i pet jednoroga", procenjuje naša sagovornica.

Ukoliko poreklo kompanija posmatramo po tome odakle je započeta kompanija i gde je većina inicijalnog tima, možemo reći da, sem Srbije, i Bugarska i Rumunija imaju po jednog jednoroga - Payhawk i UiPath, dok Hrvatska ima dva - Infobip i Rimac Automobili.

"Iako ove kompanije većinski imaju svoja primarna sedišta van Balkana, njihovi osnivači i ključni članovi tima su i dalje u svojim zemljama", napominje.

"Pre nego što se zatrčimo..."
Bloomberg

 

Programska direktorka DSI, ipak, postavlja pitanje da li su jednorozi neophodni da bi se ekosistem nazvao uspešnim.

U Inicijativi veruju da startap ekosistem može da ponudi mnogo vrednosti i postigne dosta na razne načine. Postati jednorog, ne poriču, jeste ogroman uspeh i svaki tim koji to postigne zavređuje veliko poštovanje. Međutim, iz perspektive ekosistema, naročito posmatrajući trenutak u kojem je naš ekosistem trenutno, daleko je, smatraju oni, važnije da postignemo broj od pet uspešnih egzita godišnje koji prelaze 100 miliona dolara.

"Ovakvi događaji se smatraju okidačima razvoja u ekosistemu, jer prodajom kompanija dolazi do novog priliva kapitala, i to ne samo kod osnivača startapova, već i kod zaposlenih. Nakon takvih događaja oni postaju aktivni činioci ekosistema, pokreću nove firme koje zapošljavaju nove ljude i uključuju se u programe podrške i finansijske runde za druge startapove", ocenjuju u DSI.

Pre nego što se mnogi zatrče da kažu da nam je preko potrebna jedna kompanija vredna milijardu dolara, u Inicijativi se nadaju desetinama kompanija koje vrede milion i više dolara i koje u Srbiji razvijaju svoje proizvode, zapošljavaju talente i doprinose razvoju digitalne ekonomije.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 10 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vesti iz rubrike Tehnologija