Svet

Powell: Odlučni smo da inflaciju spustimo na dva odsto

Izvor: Matthew Boesler/Bloomberg

21. septembar 2022, 20:50

Powell: Odlučni smo da inflaciju spustimo na dva odsto

Bloomberg

Predsednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da su zvaničnici "snažno posvećeni" suzbijanju inflacije nakon što su podigli kamatne stope za 75 baznih poena treći put zaredom i nagovestili da dolazi još povećanja.

"Namerno pomeramo naš politički stav na nivo koji će biti dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na dva odsto", rekao je on na konferenciji za novinare u Vašingtonu u sredu nakon što su zvaničnici podigli ciljni opseg za referentnu stopu na raspon od tri na 3,25 odsto.

Zvaničnici predviđaju da će stope dostići 4,4 odsto do kraja ove godine i 4,6 odsto 2023. godine, što je veći pomak u njihovoj takozvanoj tački nego što se očekivalo. To implicira da bi četvrto uzastopno povećanje od 75 baznih poena moglo biti na stolu već na sledećem skupu u novembru.

Powell je rekao da je njegova glavna poruka da su zvaničnici "snažno rešeni" da inflaciju spuste na cilj Feda od dva odsto i dodao da će "na tome nastaviti da rade dok posao ne bude obavljen".

"Više kamatne stope, sporiji rast i omekšavanje tržišta rada su bolni za javnost kojoj služimo, ali nisu toliko bolni kao neuspeh da se povrati stabilnost cena i da se mora vratiti i to ponovo uraditi", rekao je on.

Projekcije, koje su pokazale strmiju putanju kamatne stope nego što su zvaničnici izložili u junu, naglašavaju odlučnost Feda da smiri inflaciju uprkos riziku da bi porast troškova zaduživanja mogao odvesti SAD u recesiju.

Powell i njegove kolege, optuženi zbog sporog početnog odgovora na eskalaciju cenovnih pritisaka, agresivno su se okrenuli kako bi sustigli zaostatak i sada donose najagresivnije pooštravanje politike.

Procene ekonomskog rasta u SAD u 2023. smanjene su na 1,2 odsto i 1,7 odsto u 2024. godini, što odražava veći uticaj strože monetarne politike.

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija