Srbija

Isplativost solarnih panela lutrija - može biti za pet, a i za 12 godina

Autor: Suzana Peljto

21. septembar 2022, 20:03

Kada će investicija postavljanja solarnih panela biti vraćena, zavisi od nekoliko faktora

Najviše zavisi od dogovora Ministarstva finansija i Ministarstva energetike oko naplate PDV-a

Prozjumeri se nadaju izmenama zakona od prvog januara

Isplativost solarnih panela lutrija - može biti za pet, a i za 12 godina

Depositphotos

Suzana Peljto

Kada će investicija postavljanja solarnih panela, koje ugrađuju domaćinstva i preduzeća u okviru državnog projekta kupac-proizvođač (prozjmer) biti vraćena, zavisi od nekoliko faktora, a najviše od toga kako će se Ministarstvo finansija i Ministarstvo rudarstva i energetike dogovoriti oko naplate PDV-a, akciza i drugih naknada.

Sve je počelo kao odlična ideja. Promenjeni su zakoni koji su olakšali administraciju oko postavljanja solarnih panela, i za domaćinstva, i za privredu, dok su ih ministarstva motivisala na kupovinu subvencijama. Obećano im je da će im se investicija vratiti u slučaju domaćinstava za pet godina, a za preduzeća čak tri i po do četiri godine.

Međutim, prvi računi koji su stigli na adrese domaćinstava koja su instalirala solarne panele i počela da proizvode električnu energiju, pokazali su da obećanja koja su dolazila iz Ministarstva rudarstva i energetike nisu ispunila očekivanja zbog drugačijeg obračuna PDV-a Ministarstva finansija, o čemu je Bloomberg Adria detaljno pisala.

Pročitajte više: Računi šokirali prozjumere: Ušteda mala, paneli manje isplativi

Taj problem odnosi se samo na domaćinstva, jer se kao osnovica PDV-a za preduzeća već uzima neto energija.

Domaćinstva su zbog drugačijeg obračuna PDV-a, akciza i naknada, koje je odobrilo Ministarstvo finansija, dobili duplo više račune za struju, a to povlači i to da će i na vraćanje investicije čekati mnogo duže.

Bloomberg Adria je istraživala za koliko godina bi se investicija ugradnje solarnih panela isplatila domaćinstvima ukoliko bi se uzele u obzir obe varijante obračuna PDV-a, a preduzećima ako bi im bila odobrena subvencija.

Isplativost solarnih panela

Miodrag Vuković, predstavnik firme Conseko, koja se bavi izvođenjem projekata u oblasti solarnih tehnologija, za Bloomberg Adriju rekao je da građani za postavljanje solarnih panela treba da izdvoje oko 7.000 evra, a fabrike oko 80.000 evra.

"Pet kilovata je optimalna mera za domaćinstva sa nekom standardnom potrošnjom i sa novim cenama struje. Tih pet kilovata obuhvata 15 solarnih panela i cena je oko 7.000 evra. Kada su u pitanju fabrike, za solarnu elektranu za fabriku od 100 kilovata cena je oko 80.000 evra i obuhvata oko 300 solarnih panela", rekao je Vuković.

 

Ukoliko PDV nastavi da se obračunava po mišljenju Ministarstva finansija, ta investicija domaćinstvima vratila bi se za osam do 12 godina, a ukoliko bi se obračunavao prema mišljenju Ministarstva rudarstva i energetike, kao što je bilo i obećano, investicija bi se vratila za šest do osam godina. Uz subvenciju, investicija bi im bila vraćena i u periodu između pet i sedam godina.

Ministarstvo rudarstva i energetike motiviše građane na kupovinu solarnih panela davanjem subvencija od 50 odsto, a Ministarstvo privrede motiviše fabrike subvencijama od 25 odsto. Ukoliko bi im subvencije bile odobrene, i domaćinstvima i fabrikama bi se ta investcija još brže isplatila.

Prozjumeri se nadaju izmenama zakona od prvog januara

Vuković je potvrdio za naš mediji da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa grupom prozjumera pokrenulo inicijativu o izmenama zakona u vezi sa naplatom PDV-a, kao i da je ona poslata Ministartvu finansija.

"Nadamo se da će doći do izmene obračuna PDV-a. Ministarstvo finansija je reklo da treba da dobije taj predlog za izmenu zakona o PDV-u i da bi to trebalo da se usvoji u skupštini do kraja godine, da bi važilo od sledeće", rekao je Vuković.

Bloomberg

I Ministarstvo rudarstva i energetike je potvrdilo ranije za naš medij da je poslalo pismo-inicijativu Ministarstvu finansija da se pokrene izmena propisa o porezima, kako bi se smanjila poreska osnovica za prozjumere, odnosno kako bi se ta investicija učinila isplativijom za prozjumere koji spadaju u kategoriju domaćinstava.

Nedavno je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević rekao za naš medij da očekuje da će problem biti rešen i pre kraja godine.

Takođe, Ministarstvo energetike navodi i da sarađuje intenzivno sa Svetskom bankom, koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za prozjumere, kako bi se računi dodatno smanjili.

Tražnja za panelima za godinu dana skočila 300 odsto

Prošle godine Srbija je dobila prvi zakon o obnovljivim izvorima energije, dok je zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije pojednostavio proceduru za ugradnju solarnih panela.

Prema Vukovićevim rečima, procedura za domaćinstva od zahteva za ulazak u sistem prozjumera do postavljanja solarnih panela traje mesec i po dana, a za fabriku od šest do devet meseci.

Za fabriku je period nešto duži jer je potrebno da dobiju građevinsku dozvolu, potrebno je uraditi projekat, kao i da se odobri na opštinskom nivou.

Lakša procedura, ali i subvencije, kaže Vuković, doveli su do toga da tražnja za solarnim panelima u odnosu na prošlu godinu skoči za čak 300 odsto.

Kada je reč o ceni solarnih panela, njihova cena je u odnosu na prošlu godinu skočila 35 odsto, zato što su skočile cene retkih metala od kojih se prave.

"Povećanje cene struje i drugih energenta ne utiče na povećanje cene solarnih panela, već metali od kojih se prave", dodao je Vuković.

U nastavku pogledajte intervju sa Bojanom Karanovićem, menadžerom za energetsku efikasnost u Delta holdingu.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 9 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija