Investicije

Globalni investitori smanjuju izloženost Kini zbog rastućih rizika

Izvor: David Ramli/Bloomberg

21. septembar 2022, 08:41

Rotacija iz Kine pomogla je da se istakne drugi gigant u regionu - Indija

Globalni investitori smanjuju izloženost Kini zbog rastućih rizika

Qilai Shen/Bloomberg

Globalni investitori u fondove privatnog kapitala i rizičnog kapitala kažu da se udaljavaju od Kine jer klijenti ponovo procenjuju rizike zbog okruženja u zemlji koja se brzo menja.

Investitori umanjuju svoje udele u ekonomiji koja je nekada bila u procvatu, uprkos njihovom uverenju da će se dugoročni rast nastaviti, prema rečima govornika iz Partners Capital, Hamilton Lane i drugih kompanija, koje zajedno ulažu milijarde dolara širom regiona, na SuperReturn Asia konferenciji u Singapuru u utorak.

Druga najveća svetska ekonomija nalazi se u kritičnom trenutku jer se ekonomski stubovi, od tehnologije do nekretnina, suočavaju sa pritiskom na zarade, regulatornim nadzorom i poteškoćama u izlasku u inostranstvo. Kampanja predsednika Xi Jinping za "zajednički prosperitet", slogan koji oslikava njegov napor da uravnoteži raspodelu bogatstva, zajedno sa strogim ograničenjima kovida u zemlji, usporili su rast, što je navelo investitore da traže prilike na drugim mestima u regionu, uključujući Indiju.

"Mi predstavljamo ljude i oni definišu vrstu rizika koji žele da preuzmemo", rekao je na konferenciji Emmanuel Pitsilis, generalni direktor i jedan od šefova Azijsko-pacifičkog sektora u Partners Capital. Iako kompanija veruje u uspon Kine, "došlo je do rotacije i želje klijenata da se diverzifikuju od Kine", rekao je on.

Kompanija je prešla sa programa koji je u velikoj meri usmeren ka Kini na program koji je mnogo šire rasprostranjen u različitim sektorima i geografski raznovrsniji, rekao je Pitsilis.

Međutim, oprez prema Kini ne dovodi do povlačenja iz Azije. Za državni kapital fonda GIC Pte, prema rečima šefa za Aziju Kevina Looija, rotacija iz Kine pomogla je da se istakne drugi gigant u regionu - Indija.

"Indija je bila pomalo u senci Kine kroz istoriju, ali ako pogledate raspoloženje u Indiji, ono je veoma živahno", rekao je on. "Postoje dobri razlozi za to, vlada koja podržava, dobra investiciona politika, Indija takođe ima koristi od ponovnog usklađivanja lanaca snabdevanja."

Grad-država Singapur takođe ima koristi od promena. Broj privatnih investicionih kompanija u Singapuru porastao je na 428 u junu sa 336 na početku 2021, prema Ravi Menonu, generalnom direktoru Monetarne uprave Singapura.

On je takođe video rast u Indiji. "Prošle godine, rast ulaganja u PE, VC u Indiji nadmašio je većinu velikih ekonomija, uključujući Kinu", rekao je Menon.

Mingchen Xia, generalni direktor i jedan od šefova azijskih investicija u Hamilton Lane, rekao je da je još jedan vid pomaka da novac uložen u rast i ugovore o rizičnom kapitalu počinje da ide u fondove za otkup, gde investitori mogu bolje da kontrolišu kako funkcionišu portfolio kompanije i na kraju prodaju.

"Morate biti veoma oprezni kada se radi o poslovnim modelima koji još uvek donose gubitke", rekao je on. "Oni mogu da generišu veoma veliki rast, ali i dalje gube novac i stoga se mogu boriti da prikupe buduće runde finansiranja", rekao je on.

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis