Region

Više noćenja nego pre pandemije, odlična godina za srpski turizam

Autor: Vanja Popović

02. avgust 2022, 09:08

Vaučeri doprineli promociji odmora u Srbiji

Primetan veliki rast broja turista iz Rusije

Najviše turista privlače Beograd i Novi Sad, a zatim slede Zlatibor i Kopaonik

Više noćenja nego pre pandemije, odlična godina za srpski turizam

Depositphotos

Srbija je jedina država u regionu koja je zabeležila rast broja noćenja u odnosu na 2019. godinu u maju i junu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. U junu je zabeležen rast od 10,1 odsto u broju noćenja u poređenju sa godinom pre pandemije.

U Srbiji se primećuje sve veća zainteresovanost za odmore u zemlji, što je prvobitno bilo podstaknuto nemogućnošću izlaska iz države u jeku pandemije.

Od ukupno 1.624.081 turističkih dolazaka u Srbiju u prvoj polovini godine, 42,3 odsto činili su strani turisti, a 57,7 odsto je bilo domaćih turističkih dolazaka.

U junu je na godišnjem nivou broj noćenja domaćih turista porastao za 11,5 odsto, dok se broj noćenja stranih turista povećao za 48,3 odsto, vođen skokom u dolascima građana Rusije i Belorusije.

Naime, pošto većina avio-kompanija zbog sankcija ne leti u Rusiju, a Air Serbia održava svoju rutu, građani Rusije koji žele da se vrate u svoju državu iz trećih zemalja primorani su da putuju preko Srbije. Tako je u prvih pet meseci ove godine broj noćenja ruskih turista u Srbiji bio 166 odsto veći nego u istom periodu 2019. godine.

Podaci iz avio-saobraćaja takođe dokazuju da se turizam oporavlja. Naime, u prvih šest meseci ove godine, aerodrom "Nikola Tesla" ugostio je više od dva miliona putnika, ukazujući na skoro potpuno vraćanje na pretpandemijske rezultate do kraja godine.

Podsticaj domaćim turistima dala je Vlada Srbije u nekoliko navrata, a poslednji put je to bilo ovog meseca, kada je podeljeno 200.000 vaučera za odmor u Srbiji, vrednih 15.000 dinara, da bi se pomogao ekonomski rast zemlje.

"Činjenica da je u tako kratkom roku, za manje od mesec dana izdato 200.000 vaučera, potvrđuje da smo u jeku verovatno najbolje turističke sezone u Srbiji do sada. Ponosna sam što letujući u našoj zemlji doprinosimo povećanju turističkog prometa i ekonomskom rastu naše zemlje", poručila je ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić u saopštenju za medije. Do sada je Vlada Srbije ove godine dodelila preko 350.000 vaučera za odmor u Srbiji.

Depositphotos
Novi Sad je ove godine prestonica kulture

Prema popularnosti turističkih centara, u prvoj polovini ove godine tradicionalno je najviše posetilaca privukao Beograd. Međutim, i Novi Sad, kao evropski grad kulture za 2022. godinu, zabeležio je veliki broj turista.

Osim dva najveća grada u državi, najveći broj turista u prvih šest meseci primili su Kopaonik i Zlatibor, ali su planinski centri daleko primamljiviji domaćim nego stranim turistima, te ima prostora za dalji napredak.

Digitalna ekonomija uslov za razvoj turističke industrije
Adria

Digitalna ekonomija uslov za razvoj turističke industrije

Bez digitalne ekonomije i talenata koji su u stanju da je razvijaju nećemo moći da zamislimo uspešan razvoj turističke industrije u našem regionu, rekao je Predrag Zlatković, HR biznis partner u kompaniji Booking.com.

01.08.2022

Autor: Jelisaveta Lazarević

Sve vesti iz rubrike Analiza

Delta Holding
Kompanije

Delta Holding

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

13.06.2022

Analiza

sve vesti iz rubrike Analiza