Sirovine

Novo pojeftinjenje goriva: Benzin i dizel pali za 6 dinara

Autor: Hana Stevović

05. avgust 2022, 14:51

Novo pojeftinjenje goriva: Benzin i dizel pali za 6 dinara

Bloomberg

Hana Stevović

Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za šest dinara po litru do sledećeg petka, 12. avgusta. Najviša maloprodajna cena benzina biti 184 dinara po litru, a evrodizela 209 dinara, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine Srbije.

Benzin se od proteklog petka prodavao po ceni od 190 dinara, a dizel za 215 dinara po litru.

Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte na snazi je do 31. avgusta ove godine, a cene se utvrđuju svakog petka i važe od 15 sati tog dana, sledećih sedam dana.

Na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije donela je izmenjenu odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kojom se ona produžava za još sedam dana.

Pad cena goriva na pumpama posledica je pada cene nafte na svetskom tržištu poslednjih nedelja. 

Nafta je danas krenula ka najvećem nedeljnom padu od početka aprila zbog sve više dokaza da usporavanje globalne ekonomije obuzdava tražnju. Cene su blizu najnižeg nivoa u poslednjih šest meseci. 

Bloomberg

West Texas Intermediate kretala se danas između 88 i 89 dolara po barelu. Potrošnja benzina u SAD se smanjila, dok su se zalihe sirove nafte povećale, a snabdevanje iz Libije poraslo.

Fjučersi na benzin su takođe pali za 10 odsto ove nedelje, što je potencijalni znak daljeg olakšanja na pumpama. 

Nakon skoka u prvih pet meseci ove godine, sirova nafta je preokrenula smer, a gubici su se produbili ovog meseca nakon pada u junu i julu. Prodaja je izbrisala dobitke izazvane sukobom Rusije i Ukrajine i ublažiće inflatorne pritiske koji prolaze kroz globalnu ekonomiju i koji su podstakli centralne banke, uključujući Federalne rezerve, da povećaju kamatne stope.

S druge strane, Saudijska Arabija je ove nedelje povećala cene, a OPEC+ je upozorio na oskudne rezervne kapacitete.

 

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište