Sirovine

Cena nafte najniža u šest meseci zbog straha od recesije

Izvor: Elizabeth Low/Bloomberg News

05. avgust 2022, 12:39

Američki WTI izgubio devet odsto vrednosti ove nedelje

Potražnja u SAD popušta, zalihe rastu

Libjjska proizvodnja se vraća u igru

Cena nafte najniža u šest meseci zbog straha od recesije

Bloomberg

Pad cena nafte tokom ove nedelje ukazuje na usporavanje svetske ekonomije usled pada potražnje, pa su se cene spustile na najniži nivo u šest meseci.

Američki West Texas Intermediate pojeftinio je devet odsto ove nedelje. Zvanični podaci pokazuju da je potrošnja goriva u SAD-u pala, dok zalihe rastu.

Nakon snažnog rasta u prvih pet meseci ove godine, situacija se preokrenula zbog pada koji se produbio početkom avgusta.

Posledica toga moglo bi biti smanjenje inflacionih pritisaka koji su naveli centralne banke da dižu kamatne stope.

"Na tržištu se oseti pogoršanje potražnje u SAD-u, pa pritisak na rafinerijske kapacitete popušta", rekao je Stephen Innes is kompnije SPI Asset Management.

Kretanje cena terminskih ugovora za brent i američki WTI
 

Strah od recesije je raširen. Bank of England upozorava da tu zemlju očekuje više od jedne godine recesije, dok iz američkog Feda najavljuju nastavak agresivne borbe protiv inflacije.

Kineska ekonomija takođe pokazuje znake slabosti, što verovatno vodi smanjenju potrošnje nafte u zemlji koja je vodeći uvoznik.

Pad cena ove sedmice rezultat je delimično vraćanja u normalu libijske proizvodnje nakon perioda poremećaja, što omogućava zemljama OPEC-a stabilizovanje proizvodnje na preko milion barela dnevno i time smanjenje pritisaka na tržištu.

 

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište