Sirovine

Evropska energetska kriza trajaće duže od jedne zime

Izvor: Sharon Cho i Yongchang Chin/Bloomberg

23. septembar 2022, 07:50

Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023. godine, smatraju analitičari

Ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je tokove u energetici

Nafta će se verovatno trgovati za 90 dolara u kratkoročnom periodu

Evropska energetska kriza trajaće duže od jedne zime

Bloomberg

Energetska kriza u Evropi mogla bi da se produži do kraja 2023. godine, jer se kontinent bori sa snažnom tražnjom i smanjenjem ponude, što je pogoršano ruskim ratom u Ukrajini, smatra Energy Aspects Ltd.

"Ovo nije priča za jednu zimu", rekla je Amrita Sen, glavni analitičar nafte u konsultantskoj kompaniji koja se bavi tom industrijom, u Bloomberg TV intervjuu sa Shery Ahn i Haidi Lun. Rusija je potrebna za balansiranje tržišta, ne samo za predstojeću zimu, već i potencijalno za hladno vreme koje će doći krajem sledeće godine, dodala je ona.

Ruska invazija na Ukrajinu preokrenula je tokove u energetici, što se osetilo na svetskim tržištima, podižući cene prirodnog gasa u Evropi i izazivajući drastične mere kao što je nemačka nacionalizacija svog najvećeg uvoznika goriva. Očekuje se da će u četvrtom tromesečju doći do dalje nestabilnosti nafte, pod uticajem raznih faktora, uključujući zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih zatvaranja zbog virusa kovid 19, rekla je Sen.

Nafta će se verovatno trgovati za 90 dolara u kratkoročnom periodu pre nego što poraste na oko 120 dolara po barelu do kraja ove godine, rekla je ona. Globalna referentna nafta brent bila je blizu 90 dolara u petak, sa cenama skoro 30 odsto nižim od junskog maksimuma.

Bloomberg
 

Ključni razvoj događaja na tržištu koji investitori posmatraju je predloženo ograničenje cena ruske sirove nafte i koliko dodatne nafte od proizvođača OPEC+ mogu da apsorbuju Kina i Indija kada zabrana uvoza Evropske unije stupi na snagu u decembru. Sen kaže da najveći azijski potrošači imaju kapacitet da uzmu dodatne barele, ali potencijalne bankarske sankcije mogu ograničiti tokove.

"Očekujemo mnogo više ruske nafte koja će plutati u Aziju, ponovo biti etiketirana i tako će naći domove", rekla je ona. "Ali to znači da će mnogo brodova biti zauzeto velikim količinama nafte."

 

- Uz pomoć Ananda Menona.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište