Lifestyle

Euro 2022 promašaj za finansije

Izvor: David Hellier/Bloomberg

03. avgust 2022, 21:22

Fudbalski turnir dostigao rekorde posećenosti i gledanosti

UEFA neko vreme spremna da organizuje turnir uz gubitak

Euro 2022 promašaj za finansije

Bloomberg

Rekordno evropsko prvenstvo u ženskom fudbalu koje se završilo proteklog vikenda na kraju je ipak generisalo gubitak.

Evropski fudbalski savez UEFA objavio je kako će konačni trošak prošlomesečnog održavanja turnira dugog tri i po nedelje u Engleskoj verovatno nadmašiti očekivane prihode od oko 60 miliona evra.

Do toga će doći delom jer je UEFA "odlučila da znatno povisi ulaganje u turnir kako bi se omogućio dalji razvoj ženskog fudbala", stoji u poruci koju je portparol organizacije poslao Bloobmergu.

UEFA je odvojila 16 miliona evra kao nagradni fond za 16 reprezentacija koje su se takmičile na Euru 2022, što je više nego dvostruko u upoređenju s prethodnim turnirom održanim u Holandiji 2017. godine. Korporativni partneri su ipak bili spremni da snose samo manji deo sponzorskih troškova u odnosu na turnir u muškom fudbalu.

Turnir je postigao rekorde posećenosti i gledanosti (Bloomberg)
Euro 2022 osvojila je reprezentacija Engleske koja je u nedelju na Wembley stadionu pobedila Nemačku rezultatom 2:1. To je bilo prvo osvajanje nekog velikog turnira za neku englesku fudbalsku reprezentaciju još od 1966. godine.

Reakcije na turnir su velikom većinom bile pozitivne. Euro 2022 je postavio rekorde u posećenosti i gledanosti na televiziji zbog čega se očekuje da će ženski fudbal privući nove poklonike i sponzore.

Naravno, biće potrebno vreme da bi se približilo iznosima koje generiše muško takmičenje istog ranga gde je prošle godine ostvareno blizu 1,9 milijardi evra zahvaljujući skoku u prihodima od medijskih prava i drugih komercijalnih prihoda.

"UEFA će neko vreme turnir organizovati sa gubicima, što je investicija koju smo apsolutno spremni i voljni da napravimo kako bismo nastavili razvoj fudbala", kazala je pre održavanja turnira Nadine Kessler, šefica ženskog fudbala u UEFA.

Sve vesti iz rubrike Lifestyle

Lifestyle

sve vesti iz rubrike Lifestyle