Komentar

Jerome Powell ostatku sveta: Crknite

Izvor: Marcus Ashworth/Bloomberg Opinion

17. septembar 2022, 09:03

Marcus Ashworth upozorava da akcije Feda mogu ugroziti niz svetskih privreda

I ECB može napraviti "prosjake" od svojih komšija, piše Ashworth

Jerome Powell ostatku sveta: Crknite

Bloomberg

Jao. Ako su Amerikanci očekivali da će inflacija dostići vrhunac tokom leta, izveštaj o inflaciji potrošačkih cena u SAD za avgust razbio je te nade. Ali to će biti duplo jao za skoro sve koji ne žive u najvećoj svetskoj ekonomiji. To je zato što će se Federalne rezerve SAD i njihov predsednik Jerome Powell sada sa više samopouzdanja krenuti da uvode još veće kamatne stope da smanje inflaciju.

Nažalost, lek može biti gori od bolesti. Ako Fed osvetnički podigne stope, efekti će se osetiti izvan njegovog nacionalnog okvira: delovi globalne ekonomije će se slomiti. Svetska kriza će se zauzvrat uticati na rast SAD. Tada ćemo bezglavo krenuti u oblast neželjenih posledica.

Svetska tržišta obveznica idu tamo gde idu dvogodišnji prinosi američkih državnih obveznica - a njihova putanja je zastrašujuća za ekonomije i valute koje ne mogu da se usklade sa stopama. U ovo vreme prošle godine, prinosi su bili na 0,2 odsto; sada su 19 puta veći. I sve to je pre nego što krene Fedovo kvantitativno zatezanje od 95 milijardi dolara mesečno. Zaista nisu imali vremena da procene efekte koje je imalo njegovo brzo povećanje. Ali, sviđalo se to vama ili ne, dolar je svetska rezervna valuta. Svi van SAD će osetiti uticaj ako likvidnost presuši sa višim stopama.

Američki investitori i dalje neće imati podsticaja da odstupe od američke imovine - a to će izgladnjivati ostatak sveta kapitala. Najnovija anketa koju je sprovela Bank of America širom sveta među menadžerima fondova, objavljena u utorak, pokazuje najveća očekivanja pada svetskih akcija u svojoj istoriji. Ako ste profesionalni investicioni strateg, nećete biti otpušteni ako se držite dolarske imovine ili samo gotovine u dolarima. Teško je videti šta će promeniti ovaj način razmišljanja.

Za druge ekonomije i tržišta je veoma teško da se takmiče kada svi putevi vode ka jačem dolaru. Ta svemoć uništava mnoge svetske valute jer brzo povećanje kamatnih stopa Feda primorava sve brže i brže letove ka kvalitetu.

Uzmite Japan. Jen je na najnižem nivou od 1990. i više od 25 odsto je niži u odnosu na dolar u protekloj godini. Zemlja je svoju ekonomsku prednost vođenu izvozom u odnosu na američku rentu razdvojila zbog potrebe da uvozi većinu svoje energije i plaća je u dolarima. Banka Japana je bila prinuđena da pojača odbranu valute. Aktivna intervencija je sada opcija, a finansiraće je verovatno prodajom svojih rezervi državnoh obveznica SAD.

Bloomberg Chartmaker
 

 

Dugo je Banka Japana bila jedina velika centralna banka koja je rado pratila inflaciju kao put ka rastu svoje stagnirajuće ekonomije. Konačno vidi otiske iznad ciljanih dva odsto. Istovremeno, zadržao je gvozdeni stisak na svom tržištu obveznica kako bi održao niske kamatne stope - često negativne. Međutim, ne može da uradi obe ove stvari i da spreči opadanje svoje valute. Postoje ograničenja koliko nisko ili brzo može dozvoliti da jen padne. A to će imati uticaja na kineski juan, korejski von i tajvanski dolar. Još jedan nalet dolara – izazvan novim porastom kamatnih stopa od Feda – mogao bi da raznese strategiju Banke Japana i uznemiri ostatak Azije.

Kina će osećati pravo da na neželjeni pad svoje valute odgovori. Obično je pažljivo drži pod kontrolom, ali je morao da dozvoli da juan oslabi za preko 10 odsto u odnosu na dolar u poslednjih šest meseci. Čak ni druga po veličini valuta na svetu ne može da izdrži američku inflatornu plimu.

Na drugoj strani Evroazije, i evro i funta padaju prema dolaru od proleća prošle godine. Već sputana svim troškovima za izlazak iz pandemije, Evropa je sada uhvaćena na nišanu energetske krize zbog svoje zavisnosti od ruskog prirodnog gasa. Rast se gasi pred našim očima, Ujedinjeno Kraljevstvo je na samrti, a delovi Evropske unije klize u recesiju. Analitičari Deutsche Bank AG očekuju da će se nemačka privreda sledeće godine smanjiti za čak četiri odsto.

Poput Feda, Evropska centralna banka i Banka Engleske razmišljaju ne samo o velikom povećanju kamatnih stopa koje će napraviti prosjake od komšija, već i o smanjenju likvidnosti bankarskog sistema i preokretanju kupovine obveznica za kvantitativno ublažavanje – sve odjednom.

Bloomberg Chartmaker
 

Ostavite nadu svi koji ovde ulazite.

To će se dogoditi jer smo u osnovi dozvolili Fedu da odredi kamatne stope za ceo svet. Ali, predsednik Feda Powell i njegovi sunarodnici sputani su kratkovidošću: Sve što mogu da vide je previše zategnuto američko tržište rada. Postoji rizik da će monetarna trka u naoružanju koja nastane postati katastrofalna.

Istina je da nisu svakoj ekonomiji potrebni sve veći troškovi zaduživanja da bi ugušila potražnju: veliki deo globalne inflacije je vođen na strani ponude. A svet se iz temelja promenio otkad je kovid udario 2020. godine i u znatnoj meri zaustavio globalizaciju. Ipak, reakcija Feda i drugih centralnih banaka ostaje nepromenjena.

Zaustavljanje i ponovno pokretanje svetske ekonomije zahteva veću fleksibilnost od one koju nudi tupi instrument kamatnih stopa. Dobro je odviknuti finansijska tržišta i cene imovine od ponovljenih krugova kvantitativnog popuštanja. Ali opuštanje je nešto što Fed nije uspeo da ispravi - dva puta.

Zašto centralne banke uporno pokušavaju da ogromne ekonomije spuste na vrh ciljane inflacije od dva odsto kada to više nije ni izvodljivo ni poželjno? Sigurno je vreme za fleksibilan opseg, a ne za precizan broj. Iako će glavna inflacija ionako naglo pasti sledeće godine zbog baznih efekata, povlačenje sveta nazad na mnogo nižu baznu inflaciju - isključujući hranu i energiju - imaće ogromnu ekonomsku cenu.

Na kraju, akcije Feda će se obiti o glavu i Fedu i SAD-u. Do tada će svi trilioni dolara stimulativnog rada obavljenog tokom pandemije biti uklonjeni. Kakav fenomenalan gubitak vremena, novca i truda.


 

Sve vesti iz rubrike Komentar

Komentar

Možemo li očekivati kraj dominacije dolara?
Komentar

Možemo li očekivati kraj dominacije dolara?

Dok velike svetske valute, uključujući i kontrolisani kineski juan, slabe u kursu naspram dolara, pitanje zadržavanja dominantne pozicije američke valute u svetskoj trgovini, finansijama i bankarstvu ne silazi sa dnevnog reda.

24.09.2022

Autor: Aleksandar Đokić, politikolog i naučni istraživač

sve vesti iz rubrike Komentar