Srbija

Budžetski suficit u junu, javni dug Srbije porastao

Autor: Branislav Urošević

04. avgust 2022, 11:51

Unutrašnji dug je povećan, dok se dug ka spolja neznatno smanjio u odnosu na maj

Javni dug kao udeo u BDP se povećao za 0,9 pp u odnosu na prethodni mesec

Budžetski suficit u junu, javni dug Srbije porastao

Depositphotos

Branislav Urošević

Republički budžet u junu zabeležio je suficit od 35,4 milijarde dinara, saopštili su u četvrtak iz Ministarstva finansija.

Prema poslednjim podacima o izvršenju budžeta Republike Srbije od početka ove godine do juna, ostvaren je deficit od 35,7 milijardi dinara.

 

 

Poreski prihodi su predstavljali najveći deo ukupnih prihoda koji su u odnosu na maj porasli za 20 odsto na 175,1 milijardu dinara, dok su rashodi porasli za 0,8 odsto na mesečnom nivou na 139,7 milijardi dinara.

Naplaćeni neporeski prihodi su se u odnosu na maj skoro prepolovili pa su u junu iznosili 9,81 milijardu dinara, pokazuju podaci.

Javni dug veći, porastao i udeo duga u BDP-u

Javni dug je u šestom mesecu u odnosu na maj porastao za oko dva odsto, i iznosio je 31,31 milijardu evra. Unutrašnji dug je povećan, dok se dug ka spolja neznatno smanjio u odnosu na maj, pokazuju podaci ministarstva.

 

 

Iskazan kao procenat bruto domaćeg proizvoda, javni dug iznosi 53,2 odsto, što je za 0,9 procentnih poena više nego u maju i najviša vrednost ove godine.

 

 

Na nivou opšte države, fiskalni deficit je iznosio 15,6 milijardi dinara, dok je primarni suficit u prvih šest meseci bio 58,5 milijardi dinara.

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija