Kompanije

MOL Grupa podigla projekcije EBITDA uprkos poteškoćama sa cenama nafte

Autor: Branislav Urošević

05. avgust 2022, 18:54

Pokazatelj EBITDA od potrošača manji zbog ograničenja cena nafte

Grupacija je uspešno poslovala uprkos 'veštački povećanoj potrošnji'

MOL Grupa podigla projekcije EBITDA uprkos poteškoćama sa cenama nafte

Bloomberg Mercury

Branislav Urošević

MOL Grupa je tokom drugog kvartala zabeležila 72 odsto manji EBITDA od potrošača u odnosu na isti period prošle godine, naveli su iz kompanije u petak.

Razlog za pad prihoda prvestveno su zakonske regulative kojima su Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija ograničile cene goriva, navodi se u saopštenju kompanije.

Ovakvi rezultati nisu negativno uticali na celokupne rezultate mađarske naftne kompanije, koja je zabeležila ukupan rast prihoda od prodaje od 84 odsto na godišnjem nivou tokom drugog tromesečja.

 

 

Ukupni EBITDA pokazatelj je tokom prvih šest meseci dostigao 2,179 milijardi dolara, dok je u periodu od aprila do juna dostigao 1,347 milijardi dolara.

Ovo "je ukupan snažan rezultat s obzirom na promenljivo, nepredvidivo i neizvesno spoljno okruženje", rekli su iz kompanije u saopštenju.

 

 

Na poboljšanje poslovanja kompanije, čija zarada po akciji je na međugodišnjem nivou u drugom kvartalu povećana za 64 odsto, a u prvih šest meseci za 85 odsto, prvenstveno su uticali povećanje cena nafte za više od 40 dolara po barelu, kao i više nego četvorostruko veće cene prirodnog gasa, dodaju.

Naftna kompanija je promenila projekciju za EBITDA pokazatelj za 2022. godinu. Za razliku od prethodnog kvartalnog izveštaja, kada je predviđala da će godišnja EBITDA iznositi 2,8 milijardi dolara, sada kao ciljanu cifru navode "oko 3,3 milijarde dolara."

"Preduzeća MOL-a pogođena su državnim intervencijama širom Centralne i Istočne Evrope, čime se vrši pritisak na naše finansije i poslovanje. S druge strane, vrlo je važno da smo čak i u ovim krizom pogođenim mesecima uspeli da ispunimo planove, da smo na dobrom putu da ostvarimo naše ciljeve i da regulatorne mere ne ometaju naše investicione planove", komentarisao je glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi.

Kompanija ne izveštava zasebno o poslovanju u zemljama u Adria regionu. U pogledu Srbije, navodi se da je broj MOL benzinskih stanica od prošle godine povećan za četiri.

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis