Kompanije

Suvlasnik Fortenove očekuje IPO kroz godinu i po do dve

Autor: Ivan Vrdoljak

23. septembar 2022, 09:04

"Nikad nije bila namera neko dugoročno upravljanje", kaže Vujnovac

"Imamo ruske partnere, poput Gazprom exporta", naglašava

"Vlada će morati donositi mere kako bi amortizirala ovaj udar cena na domaćinstva", zaključuje

Suvlasnik Fortenove očekuje IPO kroz godinu i po do dve

Bloomberg Adria

Ivan Vrdoljak

Fortenova grupa, najveća regionalna prehrambena kompanija, u narednih godinu i po trebalo bi da izađe na prvu javnu ponudu svojih akcija, odnosno IPO.

Najavio je to u ekskluzivnom intervjuu za Bloomberg Adriju Pavao Vujnovac, jedan od suvlasnika Fortenove, ujedno i predsednik uprave Energia naturalis grupe koja upravlja sa 20 firmi u energetskoj, logističkoj i prehrambenoj industriji.

Vujnovac je u svom prvom televizijskom intervjuu otkrio kako i danas ima većinsko pravo glasa u Fortenovi, iako ga ne zanima dugoročno upravljanje kompanijom, već njena prodaja. Potvrdio je i kako je ta grupacija radi pojednostavljenja procesa kupoprodaje za novog kupca trenutno u procesu otkupa vlastitih deonica od sankcionisane ruske Sberbanke. Kako čovek koji je ujedno najveći uvoznik ruskog gasa u Hrvatsku vidi buduće cene energenata, očekuje li da će ga zahvatiti porez na ekstraprofite koji hrvatska vlada najavljuje i šta odgovara onima koji ga smatraju kontroverznim? Ceo intervju donosimo u našoj emisiji "Leaders for BBA". S Pavlom Vujnovcem razgovarao je Ivan Vrdoljak.

U javnosti se spominje Fortenovin otkup vlastitih akcija, čime biste vi potencijalno postali njen većinski vlasnik? Kako vidite svoju poziciju u Fortenovi?

Cilj te transakcije nije da se od mene stvori većinskog vlasnika. Danas Fortenova zbog vlasništva Sbera ima određene komplikacije. Sber je pod sankcijama i ova transakcija ide u cilju stabilizacije Fortenove i u drugom koraku bi Fortenova grupa mogla prodati te udele tom novom kupcu.

Tko bi mogao biti taj novi kupac?

Pa ima više zainteresiranih strana, no hajdemo reći da nemam ovlašćenje za spominjanje imena.

Je li Indotek još uvijek u igri?

Koliko znam, da. Procedura za kupovinu zahteva određene dozvole i procedure. To je već u nekoj fazi, videćemo u nekoj bližoj budućnosti što će se desiti.

Najveći ste uvoznik ruskog gasa u Hrvatskoj. Evropska komisija je prvo odustala od ideje embarga, a onda i od stavljanja ograničavanja uvozne cijene ruskog plina. Jesu li takve ideje ikad bile realno ostvarive i održive?

PPD je trading kompanija koja funkcioniše unutar regiona i članica EU. Imamo ruske partnere, poput Gazprom exporta, od kojih kupujemo gas, ali ga kupujemo i od drugih partnera. Otkupljujemo američki LNG i radimo sa svim većim traderima sa Zapada. U Hrvatsku uvozimo gas i imamo svoje pozicije. Što se tiče capa i embarga, koliko sam video, na kraju te priče su svi u Evropskoj komisiji i svi veći igrači imali mišljenje kako bi eventualno bilo kakav pomak u smeru capa ili embarga doveo do još kompleksnije situacije koja bi mogla rezultirati nekim nestašicama.

 

Ovaj intervju opširnije možete pročitati na Bloomberg Adria Hrvatska.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis