Sirovine

UAE: Manjak investicija u fosilna goriva je recept za katastrofu

Izvor: Gerson Freitas Jr./Bloomberg

23. septembar 2022, 07:11

Proizvođači nafte imaju ograničenu sposobnost da reaguju na dalje poremećaje u snabdevanju

Neophodno je mnogo više ulaganja u zelene tehnologije, kaže direktor Abu Dhabi National Oil Co.

UAE: Manjak investicija u fosilna goriva je recept za katastrofu

Bloomberg

Neuspeh sveta da uloži dovoljno u fosilna goriva pre nego što čistije alternative mogu u potpunosti da zadovolje današnje energetske potrebe predstavlja "recept za katastrofu", kaže Sultan Al Jaber, izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Co.

Proizvođači nafte imaju ograničenu sposobnost da reaguju na dalje poremećaje u snabdevanju energijom jer su rezervni kapaciteti za naftu trenutno manji od dva odsto svetske potražnje, rekao je Al Jaber na Bloomberg Emerging + Frontier Forumu 2022. u Njujorku.

"To ne daje mnogo manevarskog prostora. U stvari, to je recept za katastrofu", rekao je Al Jaber.

Ograničenje snabdevanja dovelo je do porasta cena nafte i prirodnog gasa od početka pandemije, što je doprinelo podizanju inflacije širom sveta na najviši nivo u decenijama i navelo SAD da oslobode rekordnu količinu sirove nafte iz svojih strateških rezervi kako bi obuzdali cene . Rizike od nestašice pogoršao je rat u Ukrajini.

Neophodno je mnogo više ulaganja u tehnologije za ublažavanje i eliminisanje emisija iz energetski teških sektora, uključujući proizvodnju, građevinarstvo i poljoprivredu, uz "razumnu" regulativu, poreske olakšice i "značajno državno finansiranje" kako bi se popunila praznina, rekao je Al Jaber.

Bloomberg Chartmaker
 

On je rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati "potpuno posvećeni" energetskoj tranziciji, iako je potrebno "više realizma u pogledu razmera izazova" da bi se na pravi način odgovorilo na njega. Adnoc je u protekle dve decenije uložio 50 milijardi dolara u obnovljive izvore energije, uključujući solarnu energiju, i planira da potroši sličan iznos u narednim godinama.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište