Berze

Američke berze završile dan mešovito pred izveštaj o nezaposlenosti

Autor: Vanja Popović

04. avgust 2022, 22:25

Jedan broj kompanija objavio je lošije kvartalne rezultate od očekivanih

Prinosi na američke državne obveznice ukazivali su na strah od recesije

U petak će sve oči biti uprte na izveštaj o nezaposlenosti u SAD

Američke berze završile dan mešovito pred izveštaj o nezaposlenosti

Bloomberg

Američke berze završile su trgovanje u četvrtak sa mešovitim uspehom pošto je jedan broj kompanija objavio  kvartalne rezultate koji su lošiji nego što se očekivalo. Pored toga, prinosi na američke državne obveznice ukazivali su na strah od recesije među investitorima koji čekaju da vide stanje nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u petak.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da je broj prijava za nezaposlenost u SAD  blago porastao i time se približio najvišem nivou od novembra. U petak će sve oči biti uprte na izveštaj o nezaposlenosti u SAD,, za koju se očekuje da će ostati na 3,6 odsto.

Bloomberg Terminal
 

Dow Jones završio je dan sa gubicima od 0,26 odsto, dok je S&P 500 bio 0,08 odsto u crvenom. Međutim, akcije tehnoloških kompanija dale su nadu tržištima te je Nasdaq 100, na kom se nalazi najviše kompanija iz tog sektora, porastao 0,44 odsto.

Akcije Balla srozale su se čak 19,09 odsto pošto je kompanija objavila lošije rezultate nego što su analitičari očekivali. S druge strane, akcije MercadoLibrea, platforme za kupovinu preko interneta, skočile su 16,04 odsto posle odličnih rezultata i objave da raste broj kompanija koje žele da se reklamiraju na ovoj platformi, prkoseći trendu koji su prijavile društvene mreže poput Twittera u svojim izveštajima iz drugog kvartala.

Fed se bori sa inflacijom i dalje

U istraživanju koje je sproveo Bloomberg Intelligence, navodi se da se očekuje usporavanje u zapošljavanju u SAD, ali ne u toj meri da bi ukazivalo na recesiju.

U toku dana, predsednica Federalnih rezervi Klivledna Loretta Mester ponovila je stav centralnih bankara u SAD da je potrebno dalje povećavati kamatne stope kako bi se kontrolisao rast inflacije. Prethodno, predsednik Feda Jerome Powell je naveo da sve potrošačke cene moraju dovesti u red nezavisno od toga da li će to izazvati recesiju ili ne.

Bloomberg
Loretta Mester ponovila je da Fed planira da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa u SAD

 

"Trenutno postoje trzaji u suprotnom smeru na tržištu," rekao je Dan Suzuki, zamenik firektora ivesticija u Richard Bernstein Advisors. "Jedni kažu da će pristojni rast podsticati inflaciju, zbog čega će Fed dizati stope. S druge strane imate one koji kažu da će pad ekonomske aktivnosti smanjiti inflaciju i omogućiti Fedu da prestane sa podizanjem kamatnih stopa."

Istraživanja Bloomberga ukazuju na to da će Fed najmanje do februara nastaviti sa povećavanjem kamatnih stopa te da će se referentna kamatna stopa biti na oko 3,65 odsto krajem prvog kvartala 2023. godine.

Sigurne luke ipak ukazuju na strah investitora

Trgovina obveznicama ukazivala je u četvrtak na strah od recesije jer je kriva prinosa ostala obrnuta. Prinosi na dvogodišnje državne obveznice SAD pali su za 0,08 baznih poena na 3,028 odsto pred kraj trgovanja u Njujorku, dok je istovremeno kriva prinosa na desetogodišnje državne obveznice bila 0,071 bazni poen niža na 2,677 odsto.

Bloomberg Chartmaker
 

Na bojazan od recesije u četvrtak ukazivala je i spot cena zlata koja je trgovala na najvišim nivoima u poslednjih mesec dana. Zlato je poznato po tome što mu se investitori okreću u trenucima nesigurnosti, a taman kada su investitori polako navikli da oprezno žive sa krizom u Ukrajini, tenzije između velikih sila su se zaoštrile oko pitanja Tajvana.

Zlato je trgovalo za 1.794,08 dolara po unci pred kraj radnog dana u SAD i time je ovaj plemeniti metal zabeležio rast cene od 5,76 odsto od 20. juna. Međutim, cena zlata je i dalje znatno ispod rekorda iz marta kada je skočila kao rezultat straha na početku rata u Ukrajini.

 

- Pisanju pomogle Isabelle Lee and Denitsa Tsekova

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište