Berze

Morgan Stanley: Strategija 60:40 će se vratiti

Izvor: Tassia Sipahutar/Bloomberg

25. jul 2022, 15:33

Klasični portfolio 60:40 samo miruje i nije prevaziđen, kaže strateg

Morgan Stanley: Strategija 60:40 će se vratiti

Bloomberg

Klasični portfolio 60:40, gde su investicije podeljene 60 odsto u akcije i 40 odsto u obveznice, samo miruje i nije prevaziđen, rekao je strateg Morgan Stanleya, nakon što je strategija imala najveći polugodišnji pad od 1988.

Pristup nudi veće procenjene dugoročne prinose u SAD i Evropi u toku naredne decenije nego u većini slučajeva u prethodnoj deceniji, napisao je Andrew Sheets u belešci od nedelje.

Nakon godina uglavnom neprekidnih dobitaka, Bloombergov indeks koji prati portfolio 60:40 pao je za 17 odsto u prvih šest meseci ove godine, jer su rastuća inflacija i povećanje kamatnih stopa doveli do pada cena obveznica u isto vreme kada su akcije pale u "bear" tržište.

Sheets je priznao da su nedavni gubici pokrenuli pitanje da li je strategiji 60:40 došao kraj u eri strože monetarne politike. Dok su prethodni veliki padovi terali investitore da požele da imaju više fiksnih prihoda, ove godine su investitori želeli da ne poseduju ništa, rekao je on.

Međutim, strateg je rekao da, čak i ako su akcije i obveznice sada u pozitivnoj korelaciji, još uvek ima dosta dana kada se dve klase imovine ne kreću zajedno. On takođe smatra da obveznice ostaju dobri diverzifikatori, čak i ako je to slučaj manje nego ranije.

Morgan Stanley je podigao svoje dugoročne procene prinosa za američke i evropske akcije na osnovu nižih cena i povećao svoje projekcije za obveznice u oba regiona na osnovu većih prinosa.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište