Evropa

Norveška uvodi ograničenje na izvoz električne energije

Izvor: Ott Ummelas i Lars Paulsson/Bloomberg

05. avgust 2022, 19:38

Norveška je jedan od najvećih izvoznika struje u Evropi

Nivo vode u norveškim rezervoarima pada

Moguće i energetske subvencije za građane i kompanije

Norveška uvodi ograničenje na izvoz električne energije

Bloomberg Mercury

Norveška, jedan od najvećih evropskih izvoznika električne energije, razmatra smanjenje izvoza kako bi se sprečio manjak na domaćem tržištu.

Vlada u Oslu bi mogla da predloži pravila za ograničenje izvoza ako nivo vode u rezervoarima padne na "vrlo nizak" nivo i ugrozi sigurnost snabdevanja, javila je norveška novinska agencija NTB.

Kriza energije u Evropi povećala je potražnju za uvozom relativno jeftine električne energije iz Norveške.

Međutim, kako su rezervoari počeli da ostaju bez dovoljno vode, u nekim delovima Norveške rastu cene i vlada se suočila s pozivima javnosti i opozicije da ograniči izvoz.

Ipak, budući da Norveška ima ugovore s Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom Oslo ne može samo jednostavno odlučiti o smanjenju izvoza.

Rekordne cene

Problem s vodom nastao je zbog sušnijeg proleća od uobičajenog na jugu zemlje i nedovoljnih količina snega. Napunjenost norveških rezervoara je prošle nedelje iznosila 66,5 odsto u poređenju sa 74,9 odsto što je bio prosek u ovo vreme u razdoblju od 2002. do 2021. godine.

Cena je skočila na rekordnih 423 evra po megavat-satu prošlog meseca, delimično i zbog preopterećenosti mreže što je smanjilo snabdevanje iz severnih delova zemlje.

Operator distributivne mreže Statnett mora do 1. oktobra da predstavi moguće mere za osiguranje snabdevanja tokom zime. Ta kompanija upravlja i prenosnim sistemom prema Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj.

Premijer Jonas Gahr Store naznačio je da će njegova manjinska vlada tokom avgusta predložiti energetske subvencije za domaćinstva i kompanije.

Norveška gotovo svu električnu energiju proizvodi iz hidroenergetskih potencijala.

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija