Evropa

Draghi odobrio veliki paket pomoći za Italijane pogođene inflacijom

Izvor: Alessandra Migliaccio, Alberto Brambilla/Bloomberg

05. avgust 2022, 08:47

Mere uključuju smanjenje poreza na energiju, produženje smanjenja računa za energiju za domaćinstva

Biće produženo smanjenje dažbina za gorivo na pumpama

Draghi odobrio veliki paket pomoći za Italijane pogođene inflacijom

Bloomberg Mercury

Italijanska vlada odobrila je paket pomoći od oko 17 milijardi evra (17,4 milijarde dolara) za zaštitu porodica i preduzeća od inflacije - jedan od poslednjih čina premijera Marija Draghija pre nego što napusti funkciju.

"Današnji dekret je značajnih razmera", rekao je Draghi tokom konferencije za novinare u Rimu sa drugim ministrima. "Naš cilj je da zaštitimo porodice i kompanije u međunarodnom kontekstu koji se pogoršava".

Mere, koje je Draghijev kabinet potpisao u četvrtak, uključuju paket od 15 milijardi evra plus dve milijarde evra dodatne pomoći, rekao je Draghi. Budžetski deficit zemlje se neće povećavati jer će troškovi biti pokriveni snažnijim ekonomskim rastom od očekivanog i višim poreskim prihodima, rekao je novinarima ministar finansija Daniele Franco.

Mere uključuju smanjenje poreza kako bi se nadoknadili rastući troškovi energije i kako bi se nastavilo smanjenje računa za energiju za domaćinstva sa nižim prihodima na četvrti kvartal. Takođe će biti produženo smanjenje dažbina za gorivo na pumpama.

Draghi je na čelu prelazne vlade do vanrednih izbora u septembru, nakon raspada njegove koalicije prošlog meseca. Italijanski lider je upravljao ekonomijom pokušavajući da nastavi da troši kako bi zaštitio Italijane pogođene inflacijom, kao i da podrži rast, vodeći računa da ne poveća ogromni dug nacije.

Stopa inflacije u Italiji iznosila je 8,4 odsto u julu, podstaknuta skokom cena energije i goriva nakon ruske invazije na Ukrajinu. Do sada je vlada izdvojila oko 35 milijardi evra da pomogne Italijanima da se izbore sa nastalim porastom troškova, rekao je Draghi.

Italijanska ekonomija je porasla za jedan odsto u drugom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, što je šesti uzastopni rast. Državna prognoza deficita za ovu godinu ostaje na 5,6 odsto proizvodnje.

Ta ekspanzija je Draghiju dala slobodu da nastavi da podržava porodice i da se bavi drugim pitanjima važnim za Italijane. Ostale mere u najnovijem paketu uključuju produženje bonusa od 200 evra za pomoć osobama sa nižim primanjima i povećanje penzija kako bi se zaštitila kupovna moć starijih.

Vlada takođe planira da počne da smanjuje poreski klin, odnosno razliku između plate koju isplaćuje poslodavac i onoga što radnici nose kući. To je ključno pitanje u Italiji s obzirom na visok porez na dohodak, koji može biti blizu 50 odsto, uključujući i regionalne namete.

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija