Kompanije

Do Beograda stigao nagomilani prtljag, posledica sloma avijacije

Autor: Vanja Popović

04. avgust 2022, 15:24

Putnici primećuju sve više prtljaga na aerodromu u Beogradu

Belgrade Airport navodi da je gomilanje kofera posledica problema u Evropi

Do Beograda stigao nagomilani prtljag, posledica sloma avijacije

Bloomberg

Putnici koji sleću na Aerodrom "Nikola Tesla" primetili su veliki broj kofera pored traka za preuzimanje prtljaga, što ukazuje na to da ni Beograd nije ostao imun na nagomilani prtljag u zgradama aerodroma usred možda najhaotičnijeg leta u avijaciji.

Iz kompanije Belgrade Airport navode da je prezasićenost prtljagom na Aerodromu "Nikola Tesla" posledica povećanog obima avio-saobraćaja u Evropi.

"Neprispeli prtljag aerodrom potražuje tokom pet dana od prijave i formiranja zapisnika. Nakon tog perioda, traganje za prtljagom prelazi u nadležnost centralne službe avio-kompanije čije usluge je putnik koristio, te se putnik, nakon tog perioda, može obratiti avio-kompaniji. Prema aerodromskoj proceduri, prtljag koji putnik nije preuzeo, nakon pet dana od pronalaženja prelazi u nadležnost avio-kompanije", objasnili su iz kompanije Belgrade Airport za Bloomberg Adriju.

Iz aerodroma napominju da putnici koji iz Beograda lete "retko otputuju bez prtljaga" i objašnjavaju da su najveće šanse za kašnjenje prtljaga kada putnici imaju malo vremena u tranzitu na nekom aerodromu na kontinentu.

Nick Edwards
Kofer na Aerodromu "Nikola Tesla" uslikan ove nedelje. Prema nalepnici, predat je u Londonu mesec dana ranije British Airwaysu kompaniji koja nema direktnu liniju za Beograd

 

"Sve nadležne službe na aerodromu i u avio-kompanijama ulažu dodatne napore da se zakasneli prtljag pronađe i isporuči u najkraćem mogućem roku", dodali su iz kompanije Belgrade Airport.

Zbog kombinacije manjka radnika i velike tražnje u post pandemijskim uslovima, avio-kompanije bile su primorane da otkažu na hiljade letova ovog leta. Osim toga, pojedini evropski aerodromi poput amsterdamskog Shiphola, odlučili su da ograniče broj putnika na letovima kako bi se izborili sa nedovoljnim kapacitetima.

 

 

 

Avijacija je bila jedna od najpogođenijih industrija u jeku pandemije virusa kovid 19. Na hiljade ljudi je tada dobilo otkaze, uključujući i nosače prtljaga, a veliki broj nije spreman da se vrati zbog neizvesnosti, navela je u junu za Bloomberg Adriju direktorka komunikacija ACI Europe Virginia Lee.

Beogradski aerodrom primio je preko dva miliona putnika u prvih šest meseci ove godine i time je krenuo na put ka potpunom oporavku saobraćaja ove godine, što je retkost u industriji zasad. Rast je uglavnom vođen time što je Air Serbia otvorila niz novih ruta ovog leta.

 

Kompanija Belgrade Airport planirala je da do kraja sezone radi sa 1.680 zaposlenih, što smatraju da je dovoljno u jeku sezone. Krajem 2019. godine kompanija je imala više od 2.000 zaposlenih.

 

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis