Kompanije

Država dokapitalizuje Air Serbiju, Etihad sve tiši suvlasnik

Autor: Vanja Popović

22. septembar 2022, 13:57

Kompanija će izdati 1,82 miliona akcija

Pravo prečeg upisa akcija ukinuto Etihad Airwaysu jer nije bio u mogućnosti da učestvuje

Država dokapitalizuje Air Serbiju, Etihad sve tiši suvlasnik

Depositphotos

Air Serbia povećala je svoj osnovni kapital i obezbedila nove akcije Republici Srbiji kako bi država još jedom pomogla nacionalnom avio-prevozniku da se nosi sa tekućim pritiscima u avio-industriji jer Etihad Airways nije u mogućnosti da pomogne.

Kompanija će izdati 1,82 miliona akcija, a svaka će koštati po 1.000 dinara, pokazuje odluka Skupštine akcionara dostupna na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Stoga, ukupna vrednost uplate avio-kompaniji iznosiće 1,82 milijarde dinara, tj. 15,5 miliona evra. Kako je Air Serbia navela, taj potez je "mera otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju tokom 2021. godine, prouzrokovanih pandemijom kovida 19".

Za izdavanje akcija nije bila potrebna objava prospekta, u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala, navedeno je u odluci. Skupština akcionara takođe je ukinula pravo prečeg upisa akcija Etihad Airwaysu pošto je utvrđeno da je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata trenutno nije u mogućnosti "da učestvuje u nužnoj dokapitalizaciji Društva."

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Air Serbije, u skladu sa uredbom vlade kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa srpskim zakonodavstvom, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Samim tim, najnovijim potezom smanjen je udeo Etihad Airwaysa u kompaniji Air Serbia na 16,4 odsto, dok je državni udeo povećan na 83,6 odsto. Prethodno, država je imala 82 odsto akcija, a emiratski avio-gigant 18 odsto.

"Rukovodstvo kompanije izražava zahvalnost Vladi Republike Srbije na tome što je tokom 2020. i 2021. godine pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji  kroz dokapitalizaciju. Time je kompaniji omogućeno da prevaziđe poteškoće u poslovanju uzrokovane pandemijom virusa korona u najtežem periodu u istoriji putničkog avio-saobraćaja", naveli su iz avio-prevoznika za Bloomberg Adriju.

S povećanjem broja ruta koje leti, Air Serbia će imati i dodatne troškove te će nova sredstva dobro doći. Kompanija je ovog leta uvela niz novih letova iz Beograda, poput onih za Palma de Majorku, Salcburg i Bolonju, a objavila je i da će povećati broj letova ka Sjedinjenim Američkim Državama.

"Na ovaj način stvorene su osnove za dalje nesmetano poslovanje i prevazilaženje teškoća izazvanih pandemijom, a Kompanija će raditi na daljem osnaživanju svoje pozicije regionalnog lidera i nastaviće da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji", dodato je u saopštenju.

Cela avio-industrija se ovog leta našla pod velikim pritiskom jer nije očekivala toliko brz oporavak potražnje posle teških pandemijskih meseci početkom godine. Tako je i došlo do toga da se stvaraju nepodnošljive muke za putnike koji su satima i danima čekali na aerodromima zbog otkazanih letova usled manjka osoblja i štrajkova.

Uprkos poteškoćama, Air Serbia bila je među manje pogođenim kompanijama u Evropi problemima u industriji. U izjavi za Aero Telegraph ove nedelje, izvršni direktor Jiri Marek rekao je da očekuje da kompanija ostvari mali profit ove godine, što smatra za uspeh posle dve godine pandemijskog saobraćaja.

Prema prognozama Mareka, 2023. godine će kompanija prevazići broj putnika iz 2019. godine, a posle toga je sebi postavila cilj rasta od 10 do 15 odsto na godišnjem nivou.

Međutim, kao i druge industrije, i avijacija je pogođena sve višim cenama goriva za koje ne izgleda da će opasti jer eskalacija sukoba u Ukrajini veoma utiče na tržišta te je svaka prognoza upitna.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis