Region

Izvoz aluminijuma iz regiona premašio 800 miliona dolara

Autor: Mirela Haskić-Suša

10. septembar 2022, 14:25

Od 2020. do 2021. godine vrednost izvezenog sirovog aluminijuma porasla je za 62,1 odsto

Najveći izvoznik aluminijuma u regiji je Slovenija

BiH je zauzela 44. mesto u svetu i drugo u regionu, s izvozom od 263,9 miliona dolara

Izvoz aluminijuma iz regiona premašio 800 miliona dolara

Depositphotos

Mirela Haskić-Suša

U 2021. godini neobrađeni aluminijum izvezen iz svih zemalja sveta bio je vredan ukupno 74,5 milijardi dolara, što je prosečno povećanje od 44,9 odsto u petogodišnjem razdoblju, počevši od 2017. godine, podaci su stranice Worldstopexports.com.

Od 2020. do 2021. godine vrednost izvezenog sirovog aluminijuma porasla je za 62,1 odsto. Po vrednosti, šest najvećih izvoznika - Kanada, Rusija, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija i Norveška čine 51,3 odsto ukupnih isporuka aluminijuma.

Aluminijum je u svetu najčešće korišćen metal i osnovni je sastojak za širok raspon proizvoda koji se mogu reciklirati. Ovo poslednje uključuje limenke za piće, građevinski materijal i transportna vozila.

Među top 100 izvoznika našle su se i zemlje iz regiona. Najveći izvoznik aluminijuma, kada je reč o regionu, jeste Slovenija, koja je u 2021. izvezla aluminijuma u vrednosti od 385,7 miliona dolara i nalazi se na 35. mestu najvećih izvoznika.

 

 

Bosna i Hercegovina zauzela je 44. mesto u svetu i drugo u regionu sa izvozom aluminijuma u vrednosti od 263,9 miliona dolara.

Aluminij Industries Mostar pozicionira se kao jedna od najvećih livnica u Evropi, s proizvodnjom koja osigurava više od 20 odsto potrošnje trupaca na italijanskom tržištu. U samo osam meseci proizvodnje tokom prošle godine, Aluminij je postao najveći uvoznik u BiH i drugi najveći izvoznik.

U julu 2019. godine Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne prekinula je isporuku električne energije, čime je proizvodnja u Aluminijskom kombinatu Mostar, u vlasništvu Vlade FBiH i malih akcionara po 44 odsto i Hrvatske sa 12 odsto, ugašena.

Prestanak proizvodnje izazvao je nezadovoljstvo oko 900 radnika koji su organizovali masovne proteste, a Vlada FBiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem, pregovarala je sa zainteresiranim ponuđačima za preuzimanje Aluminija Mostar.

Bloomberg

Podružnica M.T. Abraham grupe, kinesko-izraelskog konzorcijuma, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar 2020. godine potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Abraham grupa i njeni partneri započeli su primenu strateškog plana, sve kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar u zadatom roku.

Zahvaljujući predanim radnicima i jednoglasnoj podršci svih nivoa vlasti, Aluminiju je vraćena stabilnost. Aluminij Industries višestruko je povećao proizvodnju metala od ponovnog pokretanja pogona, što je rezultat ulaganja oko 7,5 miliona evra.

To je uključivalo ulaganje u novu opremu i modernizaciju pogona. U prilog tome govore i podaci LRC-a, prema kojima je kompanija 2020. godinu završila s gubitkom od 3,3 miliona KM, da bi u prošloj godini prihodovala 454,4 miliona KM, upošljavala 211 ljudi, a neto dobit iznosila je 23,3 miliona KM.

Ukupan plan proizvodnje za 2022. godinu iznosi 210.000 metričnih tona trupaca, blokova i ingota u pogonima Ljevaonice, dok se mesečno, počevši od maja, planira proizvoditi 19.100 tona. To u poređenju sa sadašnjom proizvodnjom predstavlja povećanje od 64 odsto metala aluminijuma.

 

 

Treća u regionu, a 54. u svetu je Crna Gora, koja je izvezla aluminijum u iznosu od 81,3 miliona dolara. Pet mesta iza je Albanija sa izvozom u vrednosti od 57,08 miliona dolara.

Srbija je zauzela 66. poziciju najvećih izvoznika, te je njen izvoz u 2021. iznosio 22,1 milion dolara. Hrvatska je izvezla aluminijum u vrednosti od 3,8 miliona dolara i tako zauzela 89. mesto na lestvici najvećih izvoznika.

Poredeći podatke po kontinentima, azijske zemlje prodale su aluminijum u vrednosti od 31,2 milijarde dolara ili 41,9 odsto globalnog ukupnog iznosa. Na drugom mestu su evropski izvoznici s 34,9 odsto, dok je 12,6 odsto svetskih isporuka aluminijuma poticalo iz Severne Amerike.

Manji delovi dolaze iz Okeanije (6,3 odsto) predvođene Australijom i Novim Zelandom, Afrike (3,4 odsto), zatim Latinske Amerike (0,9 odsto) isključujući Meksiko, ali uključujući Karibe.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 7 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Analiza

Delta Holding
Kompanije

Delta Holding

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

13.06.2022

Analiza

sve vesti iz rubrike Analiza