Region

Negativni trendovi u maloprodaji: Inflacija usporava Adria region

Autor: Mirela Haskić-Suša

05. septembar 2022, 08:45

Skoro sve zemlje beleže blagi realni rast u sektoru trgovine na malo

Negativni trendovi u maloprodaji: Inflacija usporava Adria region

Bloomberg Mercury

Mirela Haskić-Suša

U celoj Adria regiji osnovni pokazatelji ukazuju na negativne tendencije kada je reč o trgovini na malo, smatraju analitičari Bloomberg Adrije. Razlog za to vide u smanjenju potrošnje nakon jake turističke sezone, racionalizaciji kupovine zbog visokih cena i neizvesnosti o dužini trajanja visoke inflacije, kao i u pooštravanju standarda za odobravanje kredita u bankama.

Podaci tima analitičara Bloomberg Adrije pokazuju da skoro sve zemlje beleže blagi realni rast u sektoru trgovine na malo, ali da se primećuje usporavanje uzrokovano visokom inflacijom. S druge strane, inflacija je nominalno pogurala brojeve, što je doprinelo rastu vrednosti prometa u trgovini. 

U Bosni i Hercegovini promet trgovine na malo, izuzev trgovine motornim vozilima i motociklima, u julu beleži realni mesečni rast od 3,8 odsto i godišnji rast od 9,6 odsto. Nominalno je promet za 18 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, međutim, zabeležen je mesečni nominalni pad od 0,1 odsto. To pokazuje da obim visokih cena utiče na ovaj sektor.

U julu promet prehrambenih proizvoda beleži realni rast od 2,3 odsto, neprehrambenih proizvoda od 15,7 odsto i motornih goriva od 5,5 odsto.  

 

 

"Rast  prometa pogurala je bosanskohercegovačka dijaspora koja u BiH dolazi tokom letnjih meseci, što dovodi do povećanja prometa u trgovini na malo i u ugostiteljstvu, te snažna kreditna aktivnost, čemu u prilog govori podatak da je potražnja za potrošačkim kreditima u junu zabeležila godišnji rast od 4,1 odsto. Takođe, na rast su uticali i oporavak potrošačkog raspoloženja nakon ukidanja kovid mera, kao i smanjenje nezaposlenosti. Ipak, s druge strane, smanjenje realne neto plate ima negativan učinak na potrošnju", smatraju analitičari.

 
Rast u Sloveniji 0,2 odsto u julu

Trgovina na malo u Sloveniji u julu je zabeležila realni rast od 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, gurajući godišnju stopu rasta na 25,1 odsto. Nominalno, promet trgovine na malo je na godišnjem nivou veći za 48,7 odsto, a na mesečnom nivou za 3,1 odsto.

Inflacija i rast cena odigrali su važnu ulogu kada je reč o nominalnom rastu, što je rezultiralo povećanjem prometa ne samo količinski, nego i s aspekta ukupne vrednosti.

 

 

Najveći godišnji rast u Sloveniji beleži prodaja motornih goriva, i to realni godišnji rast od 75,8 odsto i nominalni od 133 odsto. Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima beleži realni godišnji rast od osam i nominalni od 133,6 odsto.

Faktori koji su uticali na rast maloprodaje u Sloveniji ogledaju se u potrošnji novca koji su domaćinstva uštedela tokom pandemije, rast kreditiranja i smanjenje stope nezaposlenosti, koja je na najnižem nivou (5,5 odsto) u poslednjih 10 godina. Takođe, u prvoj polovini 2022. godine ostvareno je šest miliona noćenja turista, što je za 4,3 miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

Realni pad u Hrvatskoj

U Hrvatskoj nije došlo do realnog rasta prometa u maloprodaji, promatramo li poslovne subjekte kojima je trgovina na malo pretežna delatnost, međutim visoke cene doprinele su boljim rezultatima trgovaca. Tako je u Hrvatskoj u julu zabeležen mesečni realni pad prometa u maloprodaji od 0,5 odsto. Nominalno je promet mesečno veći za 0,3 odsto i godišnje za 15,3 odsto. Promet neprehrambenih proizvoda je realno veći za 4,6 odsto u poređenju s godinom ranije, dok je u istom periodu promet motornih goriva zabeležio realni rast od 23,7 odsto. 

 

 

 

"Potrošačka aktivnost je umerena u poređenju sa Slovenijom, na šta je uticao pad stope nezaposlenosti, porast gotovinskih zajmova i snažan oporavak sektora turizma koji je u prvoj polovini ove godine zabeležio rast od 152 odsto u odnosu na prethodnu godinu", navode analitičari Bloomberg Adrije.

U Srbiji realan rast od četiri odsto

Inflacija i rast cena i u Srbiji su odigrali ključnu ulogu kada je reč o nominalnom rastu prometa u sektoru maloprodaje, te je tako zabeležen godišnji rast od 22,1 odsto i mesečni od 2,9 odsto. Realno je promet u julu u odnosu na jun veći za 1,7 odsto, dok je na godišnjem nivou zabeležen realni rast od četiri odsto.

Kao i u Hrvatskoj i Sloveniji, i u Srbiji je najveći godišnji realni rast zabeležen u prodaji goriva, i to od 11,8 odsto i prodaji neprehrambenih proizvoda od 2,5 odsto. Rast plata, jak priliv doznaka iz inostranstva i snažna kreditna aktivnost doprineli su takvim iznosima.

 

 

Severna Makedonija beleži realni mesečni rast prometa trgovine na malo od 10,3 odsto, ali je zabeležen godišnji pad od 4,4 odsto. U julu je promet u maloprodaji na godišnjem nivou nominalno porastao za 16 odsto i mesečno za 10,5 odsto.

U julu je u Severnoj Makedoniji zabeležen pad prometa u svim kategorijama, a najviše u sektoru prehrambenih proizvoda - godišnji realni pad od 11,7 odsto. Osnovni uzrok pada prometa leži u padu neto plata, s tim što je jači pad sprečen jakom kreditnom aktivnošću i padom stope nezaposlenosti.

 

 

Analitičari Bloomberg Adrije za kraj godine predviđaju da bi Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje će se održati u decembru, zajedno sa sezonom praznika moglo imati pozitivan učinak na prodaju elektronskih uređaja.

Međutim, za narednu godinu naši analitičari nemaju optimistične prognoze kada je reč o sektoru maloprodaje.

"Osnove izgledaju negativno za tržište rada, s obzirom na opšte slabljenje ekonomske aktivnosti, što će vršiti pritisak na plate i nivo zaposlenih. Očekujemo i smanjenje potrošačke moći, jer će rastuća inflacija širom regije uticati na kupovnu moć građana. Takođe, kamatne stope rastu da bi se smanjila privlačnost zaduživanja. Potencijalni negativni rizik mogao bi biti i ponovni rast broja zaraženih, što bi ograničilo fizičku aktivnost kupovine", zaključuju analitičari Bloomberg Adrije.

  ---Uz pomoć Vladimir Nikoloski---

Sve vesti iz rubrike Analiza

Delta Holding
Kompanije

Delta Holding

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

13.06.2022

Analiza

sve vesti iz rubrike Analiza