Region

TOP 30: Ove regionalne kompanije su prikupile najviše kapitala

Autor: Marja Milič

14. jul 2022, 08:00

Regionalni pobednik je hrvatski Rimac sa 830 miliona evra prikupljenog kapitala

Ukupno 30 kompanija sa liste u proteklih pet godina je prikupilo ukupno 1,8 milijardi evra kapitala

Šest kompanija dobilo je više od 100 miliona evra kapitala, a devet između 10 i 52 miliona

TOP 30: Ove regionalne kompanije su prikupile najviše kapitala

HTEC

Marja Milič Odgovorna urednica digitalnega uredništva v Sloveniji

@marjamilic

Bloomberg Adria potražila je najveće investicije fondova rizičnog i privatnog kapitala koji su u poslednjih pet godina stekli manjinske vlasničke udele u startap i skejlap kompanijama iz Adria regiona. Time smo prvi put u regiji napravili TOP Adria listu kapitalnih magneta, kako smo nazvali kompanije koje su pokrenuli osnivači iz zemalja regije. Magneti su jer su svojim idejama, proizvodima i uslugama te poslovnom vizijom privukli kapital najzahtevnijih investitora iz celog sveta.

Na listi se nalazi 30 startapa i skejlapa iz celog regiona koji su u proteklih pet godina prikupili više od 1,8 milijardi evra kapitala. Na početku treba naglasiti da su svi iznosi koje su kompanije primile u dolarima ili britanskim funtama preračunati po srednjem kursu ECB-a na dan objave ulaganja.

Rimac Grupa, hrvatski proizvođač električnih vozila koji radi na razvoju jedne od najnaprednijih tehnologija za elektrifikaciju mobilnosti u svetu, velikom je brzinom privukla najviše deoničkog kapitala. Time je u poslednjih pet godina prikupila ukupno 830 miliona evra. Kompanija iz garaže koju je 2009. godine osnovao Mate Rimac najveću kapitalnu investiciju do sada primila je u maju ove godine, kada je prikupila 500 miliona evra, a glavni ulagači u poslednjem krugu finansiranja bili su investicionaa banka Goldman Sachs i najveći fond rizičnog kapitala na svetu Softbank Vison Fund. Među investitorima su i drugi proizvođači automobila poput Hyundaija i Porschea.

Sa zaostatkom od otprilike 100 miliona za Rimcem, drugi na listi je globalni provajder višekanalne komunikacione tehnologije Infobip, koji je, prema javnim objavama kompanije, u poslednjih pet godina prikupio 300 miliona evra vlasničkog kapitala od fonda One Equity Partners, nastalog iz najveće svetske investicione banke, američkog JP Morgan Chasea. Iako je sedište Infobipa formalno registrovano u Velikoj Britaniji, znanje, koreni i osnivači - Izabel Jelenić, Roberto Kutić, Silvio Kutić, dolaze iz Hrvatske, gde je stvarno sedište kompanije u Vodnjanu, u Istri. Infobip je prošle godine, uz savetodavnu podršku američke investicione banke Morgan Stanley, uspešno dogovorio i 500 miliona dolara kreditnog finansiranja koji su osigurali fondovi kojima upravljaju američke kompanije Ares Management Corporation i Blackrock, koje pripadaju eliti globalnog upravljanja imovinom. Istarska kompanija na taj način osigurala je finansiranje za ubrzani rast, uključujući i preuzimanja, jer su samo prošle godine preuzeli tri kompanije. Nije tajna da je sledeća strateška prekretnica uspešna inicijalna javna ponuda (IPO) na američkom tržištu kapitala. "To je jedan od naših glavnih prioriteta i logičan korak u smeru sakupljanja kapitala za dalji rast", rekao je za Bloomberg predsednik Uprave Silvio Kutić.

Iznosom prednjače Hrvati, brojem Slovenci
Bloomberg
Mate Rimac

Na listi TOP 30 Adria Magneta nalazi se ukupno devet hrvatskih kompanija koje su u poslednjih pet godina od ukupno 1,8 milijardi evra prikupile 1,3 milijarde evra. Najviše, kako smo spomenuli, Rimac i Infobip s ukupno 1,13 milijardi evra, odnosno dve trećine ukupnog iznosa na popisu TOP 30.

Srbi svog najuspešnijeg predstavnika imaju na visokom trećem mestu, gde se nalazi brzorastuća kompanija za tehnološki razvoj i tehnološko savetovanje HTEC Group s investicijom od 124 miliona evra. Sedište joj je u Silicijumskoj dolini, a osnovana je u Srbiji 2008. Inače, na popisu je ukupno pet kompanija sa sedištem u Srbiji ili čiji su osnivači Srbi. 

Takođe je zanimljiva i priča o visokotehnološkoj međunarodnoj kompaniji za zaštitu i čuvanje podataka u klaudu HYCU, koja je na četvrtom mestu sa 123 miliona evra skupljenog vlasničkog kapitala. Inače bi moglo doći do "regionalnog spora" između ove kompanije i urednika Bloomberg Adrije ako bi želeli da je uvrstimo u neku od zemalja regiona. Kompanija koja je osnovana u Sloveniji, a registrovana u SAD, nastala je kao "spin-off" srpske kompanije Comtrade. Jedna od dve ključne osobe i suosnivač je Makedonac Goran Garevski, koje živi i radi u Sloveniji. Kompanija je prikupila 53 miliona dolara svežeg kapitala u junu ove godine.

Makedonci nemaju drugih predstavnika na listi TOP 30. Cytrox Software, koji radi u oblasti sajber-bezbednosti, prikupio je najviše kapitala u poslednjih pet godina, tačnije 1,8 miliona evra. Isto važi i za kompanije iz Bosne i Hercegovine, gde je najveću investiciju, od 1,6 miliona evra, ostvarila kompanija Rolla, koja razvija digitalnu platformu za fitness i zdravlje.

Na petom mestu, sa investicijom od 109 miliona evra, jeste Cognism, tehnološka platforma za marketinšku automatizaciju i unapređenje prodaje. Iako je kompanija registrovana u Velikoj Britaniji, među osnivačima je i zadarska programerka Stjepana Buljat. U januaru ove godine ušla je u skejlap elitu Adria regiona sa C rundom finansiranja od 64 miliona funti.

Na šestom mjestu sa 108,3 miliona evra prikupljenog kapitala nalazi se kompanija koja bi se mogla svrstati u slovenačku, iako joj je službeno sedište u Velikoj Britaniji - Kraftpal. Za razliku od većine navedenih kompanija, koje su uglavnom IT kompanije, ova se bavi proizvodnjom paleta od valovitog kartona. Osnivač je Gregor Brajović iz Maribora, a kompanija ima i odeljenje istraživanja i razvoja te skladište u Sloveniji. Na listi je čak 12 slovenačkih kompanija, od kojih su četiri pri dnu liste, iako valja naglasiti da su još uvek u znatno ranijoj fazi od onih sa vrha liste te od njih možemo očekivati mnoge zanimljive poslovne poteze, pa tako i na polju naplate kapitala.

Još jedna kompanija koja bi mogla biti problematična s aspekta dobrih odnosa u komišiluku – Bellabeat. ''Čije je'', pitao je kolega iz hrvatske redakcije. ''Naše i vaše'', odgovorila sam. Hrvat Sandro Muro i Slovenka Urška Sršen su osnivači kompanije koja nudi pametni elegantni ženski nakit za zdrav život. Sa prikupljenih 12,1 miliona evra kompanija je zauzela 13. mesto.

Sve od "lažnog" mesa, pametnih kućica za ptice, robota i biotehnologije

Na listi su kompanije koje se mogu svrstati pod različite delatnosti. Većina ih radi u industriji informacionih tehnologija i fokusirani su isključivo na razvoj softvera. Neki ipak odskaču od proseka. Na primer, slovenačka kompanija Bird Buddy, koja nudi pametnu hranilicu za ptice s prvorazrednim digitalnim iskustvom praćenja šta se u njoj događa ili Bellabeat s pametnim nakitom za žene. U jednom od najpopularnijih segmenata robotike, automatizaciji, nalaze se i autonomni roboti hrvatske kompanije Gideon koji mogu poneti teret težak gotovu jednu tonu. Aplikacija hrvatske kompanije Photomath na inovativan način rešava matematičke probleme učenika i studenata.

Tu je i hrvatski Agrivi, koji nudi pametna tehnološka rešenja za upravljanje farmama u poljoprivredi, te ljubljanska biotehnološka kompanija Acies Bio, koja je prošle godine dobila vlasničku investiciju od fonda rizičnog kapitala američke kompanije Archer Daniels Midland, jednog od vodećih igrača na globalnom poljoprivredno-prehrambenom tržištu.

Za ljubitelje sofisticiranih žestokih pića, Flaviar nudi pretplatu na degustacione uzorke raznih proizvoda proizvođača navedenih pića. Kraftpal se takođe ističe na listi svojim ultralaganim paletama, a Juicy Marbles sa svojim veganskim file minjonom.

Na listi su i tri kompanije koje su povezane s svetom kripta - srpski Tenderly je platforma koja programerima softvera unutar Ethereum ekosistema omogućuje praćenje i testiranje decentralizovanih aplikacija, Elly (ili bivša Eligma) nudi modernu platformu za digitalna plaćanja, a tu je i Authtrailom, blokčejn platforma za upravljanje podacima.

''Exit'' za 100 miliona

U jednom trenutku osnivači ili investitori odluče se za tzv. ''exit'' ili izlaz. Jedan takav primer na listi je kompanija Celtra koja nudi napredna rešenja koja pomažu oglašivačima da poboljšaju rezultate mobilnih reklamnih kampanja. Iako je kompanija registrovana u SAD, slovenačkih je korena. Kompaniju su 2006. godine osnovali bračni partneri Maja i Miha Mikek te Matevž Klanjšek. U poslednjih pet godina, prema našem proračunu, kompanija je primila 13,5 miliona evra.

Celtra je krajem prošle godine dobila i novog većinskog vlasnika, američki fond privatnog kapitala Symphony Technology, koji je za svoj većinski udeo ponudio 190 miliona dolara. Nakon preuzimanja društva osnivači su ostali na rukovodećim pozicijama.

Slovensko-američki startap Cleanshelf, koji je prošle godine preuzela nemačka tehnološka kompanija LeanIX, našao se među kompanijama čiji su osnivači prodali većinski udeo. Kupoprodajna cena nije objavljena.

Ove godine više od milijarde evra investicija

Prema našim podacima, ove godine je 15 kompanija prikupilo sveži kapital, u iznosu znatno većem od milijarde evra. To ujedno znači da su kompanije sa popisa ove godine prikupile više kapitala nego prethodne četiri godine zajedno. U tom smislu ovo je rekordno i izuzetno polugodište, bez obzira na to kakvo će biti drugo polugodište. Među kompanijama postoji i nekoliko manjih koje nisu ušle među TOP 30 po veličini prikupljenih sredstava.

Čak i popis vodećih investitora koji učestvuju u krugovima finansiranja čita se kao popis "ko je ko na finansijskim tržištima" (ulagačima ćemo se obratiti u zasebnom setu članaka).

Pogledajmo najveće runde finansiranja. Poslednju veću injekciju rizičnog kapitala krajem juna primila je srpska kompanija Devtech, prikupivši 12,25 miliona evra. Malo ranije, tačnije početkom juna, kompanija HYCU prikupila je 53 miliona dolara. Obe runde finansiranja teško je porediti sa 500 miliona koje je Rimac Grupa osigurala u maju ove godine, pogotovo ako znamo da iznosu može dodati 120 miliona evra koje je u kompaniju u aprilu uložila italijanska investiciona kompanija Investindustrial. Rimac je samo ove godine prikupio ukupno 620 miliona evra. Među zapaženijim rundama finansiranja koje smo uočili ove godine, valja istaći i B rundu finansiranja, vrednu 40 miliona dolara, koju je početkom marta ove godine prikupio srpski Tenderly. U teškoj kategoriji finansiranja, među onima koji se mogu pohvaliti barem osmocifrenim iznosima, treba spomenuti i Kraftpalovu dokapitalizaciju od 123,9 miliona kuna u februaru, dok je u januaru godinu rekordnih finansiranja otvorila HTEC grupa s finansiranjem u iznosu od 140 miliona dolara i Cognism, koji je prikupio 64 miliona funti u rundi serije C.

 

 

 

Koreni kod kuće, kompanije u inostranstvu

Na listi TOP 30 Adria Magneta nalaze se kompanije koje su osnovane u Adria regionu ili čiji su osnivači iz regiona. Mnoge kompanije više nisu registrovane kod kuće, već negde u inostranstvu, najčešće u Velikoj Britaniji i SAD. Vodeći je razlog za selidbu kompanija iz regiona lakše poslovanje u okviru anglosaksonskih pravnih sistema koji omogućuju višeslojnu kapitalnu osnovu kompanije, ali i lakše finansiranje nego iz regiona. No, kompanije sa liste koje su registrovane u regionu - njih tačno polovina, odnosno 15 - potvrđuju da to nije pravilo.

Kako smo prikupljali podatke?

Želeli bismo da istaknemo da lista ima svoja ograničenja. Sastavlja se na osnovu javno dostupnih podataka iz različitih izvora, a osnov za sastavljanje liste je baza Crunchbasea. U sastavljanju konačne liste učestvovale su i sve redakcije Bloomberg Adrije u regionu, koje su ponovo proverila podatke i brojeve. U određenim slučajevima (npr. Acies Bio) iznos kapitalne investicije video se iz finansijskih izveštaja kompanije.

Budući da je svet velik, a osnivači se često skrivaju od očiju domaće javnosti, verovatno na popisu nema javnosti nepoznatih kompanija koje su možda dobile ukupni kapital ulaganja veći od 3,7 miliona evra, što je ovaj put bilo minimalno za plasman među 30, ali to nisu objavili ili se to nije moglo proceniti iz dostupnih javnih informacija o poslovanju. U konačnom iznosu koji su kompanije dobile u poslednjih pet godina nismo uzeli u obzir finansiranje duga, kao, na primer, u slučaju Infobipa, koji je prošle godine dobio 500 miliona dolara finansiranja duga. Kompanije primaju različite iznose ulaganja, neke u dolarima, druge u evrima, a treće u britanskim funtama. Investicije koje nisu bile primljene u evrima preračunate su po srednjem kursu ECB na dan objave investicije. Detaljne priče kompanija s liste TOP 30 Adria Magnets moći ćete da pročitate u nacionalnim redakcijama Bloomberg Adrije.

  --Prevela i prilagodila Vanja Popović--

Sve vesti iz rubrike Analiza

Delta Holding
Kompanije

Delta Holding

Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

13.06.2022

Analiza

sve vesti iz rubrike Analiza