Novac

Banka Japana ostaje pri politici niskih stopa, jen pada

Izvor: Masaki Kondo/Blooomberg

22. septembar 2022, 07:42

Banka Japana ostaje pri politici niskih stopa, jen pada

Bloomberg

Jen je nakratko pao iznad ključnog nivoa od 145 dolara, nakon što je Banka Japana (BOJ) objavila da će ostati pri politici niskih kamatnih stopa, približavajući se pragu koji bi mogao da izazove intervenciju vlasti.

Japanska valuta je oslabila čak 0,9 odsto na 145,37, najniži nivo od avgusta 1998. godine, a onda trgovala za oko 0,6 odsto niže u 12.30 časova po japanskom vremenu. Odluka o politici BOJ-a proširuje razliku koja postoji između njih i Federalnih rezervi, koje su u sredu peti put povećale kamatne stope ove godine i nagovestile dodatno pooštravanje kako bi se obuzdala inflacija.

Bloomberg

Pad jena dovodi ga na zapanjujuću razliku u odnosu na novo od 146,78 za dolar, gde je vlast poslednji put uskočila da ga podrži 1998. Hedž fondovi su pomogli pesimističnim prognozama za valutu koja je ove godine oslabila za više od 20 odsto, a Goldman Sachs Group upozorava da može opasti sve do 155 jena za dolar.

"Jedina stvar koja može da spreči da odnos dolara i jena krene ka 150 je japanska devizna intervencija", rekao je Alvin Tan, šef azijske devizne strategije u RBC Capital Markets. "Čak i tada će to biti samo privremeni predah".

Razgovor o direktnoj intervenciji vlasti je dobio zamah nakon nedavnog pada jena. Zvaničnici su pojačali usmena upozorenja, a rečeno je da je BOJ sproveo takozvanu proveru stope 14. septembra, što se smatra pretečom intervencije.

Trgovci koji se klade protiv jena mogu dobiti još jednu priliku da dočekaju pad jena kada se japansko tržište zatvori 23. septembra zbog praznika, rekao je Daisuke Uno, glavni strateg kompanije Sumitomo Mitsui Banking Corp. u Tokiju.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 7 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište