Berze

FTSE u plusu, ali najslabiji u Evropi posle odluke Banke Engleske

Autor: Vanja Popović

04. avgust 2022, 19:29

Centralni bankari u Engleskoj povećali su referentnu kamatnu stopu u četvrtak na 1,75 odsto

FTSE 100 je završio dan 0,03 odsto u zelenoj teritoriji

FTSE u plusu, ali najslabiji u Evropi posle odluke Banke Engleske

Bloomberg

Britanski FTSE 100 završio je dan sa blagim porastom, ali je zabeležio najmanji rast među vodećim berzanskim indeksima u Evropi pošto je Banka Engleske (BoE) podigla kamatnu stopu za 50 baznih poena kako bi pokušala da smiri inflaciju.

Centralni bankari u Ujedinjenom Kraljevstvu povećali su referentnu kamatnu stopu u četvrtak na 1,75 odsto, što je najveće povećanje stope BoE od 1995. godine. BoE je navela da očekuje da će inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu dostići 13 odsto u četvrtom kvartalu ove godine, što je uvećalo strahove od recesije.

Bloomberg
 

FTSE 100 je završio dan 0,03 odsto u zelenoj teritoriji, a posle zatvaranja tržišta iz britanskog ministarstva finansija naveli su da su se njihovi zvaničnici sastali sa centralnim bankarima kako bi razgovarali o inflaciji i ekonomskim predviđanjima.

Analitičari su oprezni pri trenutnim predviđanjima prilika u UK jer će posle ostavke premijera Borisa Johnsona država dobiti novog premijera, a od izbora će veoma zavisiti u kom će se smeru kretati ekonomska politika u budućnosti uprkos tome što će konzervativci ostati na vlasti.

GBPUSD:CUR

GBP

1,215 USD

cena na otvaranju

1,2149

prethodna cena na zatvaranju

1,2149

ovogodišnja zarada

-10,2276%

dnevni raspon

0,00 - 0,00

raspon u 52 nedelje

1,18 - 1,39

Međutim, investitori na drugim evropskim berzama nisu se toliko brinuli oko ekonomskog rasta pošto su ekonomski podaci iz Sjedinjenih Američkih Država prethodnog dana ukazivali na poboljšanje prilika.

Uslužni sektor u Sjedinjenim Američkim Državama je zabeležio neočekivani rast, po podacima Instituta za upravljanje ponudom (ISM). Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru tako je u julu porastao za 1,4 procentna poena u odnosu na jun.

Rast evropskih akcija

Panevropski Euro Stoxx 50 dobio je 0,59 odsto na kraju trgovanja, vođen akcijama Flutter Entertainment Plc, čiji obim trgovanja se učetvorostručio u odnosu na prosek u poslednjih 20 dana. Akcije ove kompanije porasle su 3,10 odsto. Ostale akcije koje su imale značajan rast su bile Hermes, Infineon, Adidas i BNP Paribas.

Francuski CAC 40 porastao je 0,64 odsto. Banke su vodile dobitke na ovom indeksu pošto je Credit Agricole, čije su akcije skočile 4,65 odsto, objavio rezultate koji su bili bolji od očekivanih. DAX porastao je 0,55 odsto, a na tom indeksu najviše je porastao kazino Zalando, čije akcije su dobile čak 13,10 odsto posle kvartalnih rezultata.

Bloomberg
Evropska centralna banka odustala je od dugogodišnje politike negativnih kamatnih stopa zbog rastuće inflacije

 

Italijanski FTSE MIB porastao je 0,31 odsto, a španski IBEX 35 0,23 odsto.

Prema poslednjim procenama, šanse za recesiju u evrozoni su 45 odsto, a Evropska centralna banka je najavila dalja povećanja kamatnih stopa kako bi se borila sa inflacijom. Analitičari Bloomberga očekuju da će inflacija u evrozoni dostići 8,5 odsto u trećem kvartalu ove godine, ali da će posle toga početi oporavak.

Blagom optimizmu na tržištima doprinela je sezona korporativnih finansijskih izveštaja koja je pokazala da kompanije uglavnom nisu patile u prethodnom kvartalu onoliko koliko su ekonomisti očekivali.

Bloomberg
 

"Uprkos rastu u rizičnom periodu, kratkoročni trendovi su veoma negativni za Evropu zbog rizika poput nesuglasica u vezi sa Ukrajinom i izborima u Italiji", rekao je Elliot Hentov iz kompanije State Street Global Advisors. On je dodao da su srednjoročna predviđanja optimističnija i da je poboljšanje ekonomske situacije moguće naredne godine ukoliko se stabilizuje rat u Ukrajini, a nova italijanska vlada se prihvati opsežnih reformi.

- Pisanju pomogli Branislav Urošević, Sagarika Jaisinghani i Kat Van Hoof

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište