Berze

Odluka Feda odvukla američke akcije u crveno

Autor: Suzana Peljto

21. septembar 2022, 22:03

Američke akcije završile su današnje trgovanje u padu

Na investitore je uticala odluka Feda o povećanju kamatnih stopa za 75 baznih poena

Odluka Feda odvukla američke akcije u crveno

Bloomberg

Suzana Peljto

Američke akcije završile su današnje trgovanje u padu, a nakon što su se zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) odlučili na još jedno povećanje kamatnih stopa za 75 baznih poena.

Na kraju trgovanja indeks S&P 500 opao je za 1,71 odsto, indeks DJIA imao je pad od 1,70 odsto, dok je indeks Nasdaq 100 zabeležio pad od 1,79 odsto.

DJIA je zatvorio današnje trgovanje sa čak 500 poena niže nakon odluke Feda.

Fed je povećao referentnu kamatnu stopu za dodatnih 75 baznih poena, nastavljajući borbu protiv inflacije koja je najviša od osamdesetih godina prošlog veka i podgrevajući strah od recesije.

To je treće uzastopno povećanje zvaničnika Feda i predviđaju da će referentna stopa dostići 4,6 odsto 2023. godine.

Centralna banka je takođe ponovila da predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća i  da je snažno posvećena vraćanju inflacije na cilj od dva odsto". Inflacija u SAD je u avgustu iznosila 8,3 odsto.

"Odlučni smo da inflaciju spustimo na dva odsto", reči su predsednika Feda Jeromea Powella na konferenciji u Vašingtonu nakon odluke o povećanju kamantih stopa.

Powell je rekao da je njegova glavna poruka da su zvaničnici snažno rešeni da inflaciju spuste na cilj Feda od dva odsto i dodao da će na tome nastaviti da rade dok posao ne bude obavljen.

"Više kamatne stope, sporiji rast i omekšavanje tržišta rada su bolni za javnost kojoj služimo, ali nisu toliko bolni kao neuspeh da se povrati stabilnost cena i da se mora vratiti i to ponovo uraditi", dodao je on.

Procene ekonomskog rasta u SAD u 2023. smanjene su na 1,2 odsto i 1,7 odsto u 2024. godini, što odražava veći uticaj strože monetarne politike.

Powell izazvao strmoglavi pad američkih akcija
Berze

Powell izazvao strmoglavi pad američkih akcija

Akcije su pale nakon govora Jeromea Powella u kom je predsednik Federalnih rezervi naglasio da će stope ostati visoke još neko vreme, slamajući nade da će Federalne rezerve napraviti zaokret.

26.08.2022

Autor: Hana Stevović

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 9 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište