Inovacije

Ferrari predstavio 'crossover' model uz molbu: Nemojte ga zvati SUV

Izvor: Daniele Lepido/Bloomberg

14. septembar 2022, 12:17

'Ferrari purosangue' vredi 390.000 evra

Do 100 kilometara na sat ubrzava za 3,3 sekunde

Pokreće ga atmosferski V12 agregat od 715 konjskih snaga

Ferrari predstavio 'crossover' model uz molbu: Nemojte ga zvati SUV

Bloomberg

Ferrari je predstavio svoj dugoočekivani "crossover purosangue" vredan 390.000 evra, koji bi proizvođača superautomobila trebalo da približi široj publici od dosadašnje.

Najpraktičniji model u 75-godišnjoj istoriji kompanije ima četvoro vrata, četiri sedišta i prtljažnik od 473 litra, a u prodajnim salonima bi trebalo da bude iduće godine. Iako se tokom četiri godine razvoja vodilo računa da zadovoljava Ferrarijeve visoke trkačke standarde, "purosangue" predstavlja otklon od njihovih uobičajenih modela i pokazuje da znaju da naprave svestrano vozilo.

U Ferrariju su uvereni da Purosangue odgovara tom opisu i nude iznenađujući odgovor na pitanje da li je to SUV (eng. sport utility vehicle) ili ne.

"Molim vas, nemojte ga zvati SUV, jer on to nije", rekao je glavni izvršni direktor Benedetto Vigna novinarima u Maranelu, u Modeni. "To je Ferrari."

Njegov komentar ukazuje na činjenicu da se najpoznatiji svetski proizvođač automobila visokih performansi još uvek ne miri sa segmentom koji bi, prema mišljenju čistunaca, kompanija sa Ferrarijevim pedigreom trebalo da izbegava. Dok su takozvani "crossover" i SUV modeli obično manje agilni od onoga na što su vozači Ferrarija navikli, Lamborghini Urus od gotovo 225.000 evra i Bentley Bentayga od 206.800 evra dobro su prihvaćeni. "Purosangue" pobeđuje oba u ubrzanju, jureći do 100 kilometara na sat za 3,3 sekunde.

Licencirane fotografije/Ferrari
 

Dok Ferrari nudi sportske automobile 296 GTB i SF90 Stradale kao plug-in hibride, "purosangue" će pokretati samo motor s unutrašnjim sagorevanjem. Atmosferski V12 agregat od 715 konjskih snaga postavljen u sredini i automatski menjač pokreću ga do najveće brzine od 310 kilometara na sat.

"Dugo smo raspravljali o tome koju vrstu pogonskog sklopa treba da stavimo na 'purosangue'", rekao je Enrico Galliera, Ferrarijev glavni marketinški i komercijalni direktor. "Konačno smo se odlučili za onaj sa unutrašnjim sagorevanjem, budući da nismo bili spremni na kompromise i shvatili da je to ono što naši najverniji kupci žele."

Pružiti kupcima auto nalik na SUV bez uznemiravanja idealista nije jedini izazov za Ferrari. Prelaz na električne pogonske sklopove biće potreban radi usklađivanja s propisima o emisijama, ali proizvođač će i tu morati da ispuni očekivanja odabrane klijentele koja plaća za komadić automobilske slave.

Licencirane fotografije/Ferrari
 

Nakon što su prošle godine isporučili nešto više od 11.100 vozila, Vigna je u junu detaljno opisao Ferrarijevu baterijsku strategiju, koja uključuje prvi potpuno električni model za otprilike tri godine. Predviđeno je da će električni automobili i plug-in hibridi činiti 60 odsto Ferrarijeva portfelja do 2026. godine, u sklopu plana ulaganja vrednog 4,4 milijarde evra.

Kompanija ostaje potpuno predana tome da svoja vozila do kraja decenije učini karbonski neutralnim, poručio je Galliera.

Rane narudžbine za "purosangue" – koji ima potpuno novu monokok šasiju i krov od karbonskih vlakana radi nižeg težišta – verovatno su već premašile više od 2.000 komada. Ferrari ove nedelje održava četvorodnevni događaj za one koji su poslali zahtev za kupovinu.

Kako bi održao ekskluzivnost, Ferrari je rekao da isporuke "purosangue" neće premašiti 20 odsto ukupne prodaje proizvođača automobila tokom životnog ciklusa modela.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 7 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vesti iz rubrike Tehnologija