Digitalizacija

Svet radi na uvođenju plaćanja osmehom, Srbija još nespremna

Autor: Ana Ristović

03. avgust 2022, 20:47

Biometrija sve zanimljivija finansijskom sektoru

Za novi način plaćanja korisniku nije potreban nikakav dodatni uređaj ili aplikacija

Potrošače brine sigurnost podataka

Svet radi na uvođenju plaćanja osmehom, Srbija još nespremna

Depositphotos

Ana Ristović

Juče novačnikom, danas telefonom, sutra osmehom... Metode plaćanja prate razvoj tehnologije, a jasno uočljivi trend trenutno je sve češće oslanjanje na biometriju kao način identifikacije korisnika.

Biometrija nije nepoznanica u IT svetu. Pojednostavljeno rečeno, ona je praktično način verifikacije putem fizičkih karakteristika ljudi. Već uveliko se koristi pri rukovanju mobilnim telefonima - kroz skeniranje otiska prsta ili lica - a sada se njena upotreba širi na polje finansijskih aktivnosti.

"Za sledeću generaciju plaćanja koja se obavljaju lično biće dovoljan samo osmeh ili mahanje rukom", najavio je nedavno Mastercard u saopštenju o svom novom biometrijskom programu.

Prvi pilot-projekat u Brazilu

Kako su naveli za naš portal, njihov program Mastercard Biometric Checkout postavlja smernice da bi omogućio bezbedno i neometano biometrijsko iskustvo plaćanja u bilo kojoj prodavnici, na blagajni ili na kiosku.

"Ti standardi su već dostupni svim našim licenciranim partnerima, tako da već mogu da prilagode sopstvena rešenja za dalje testiranje. Inovatori u domenu biometrije širom sveta, kao što su kompanije NEC, Paiface, Aurus, Fujitsu Limited, PopID i PaiBiFace, već rade na uvođenju biometrijskih rešenja na tržište", poručili su iz kompanije.

Tržište vredno više milijardi dolara

Na svetskom nivou, 74 odsto potrošača ima pozitivan stav prema biometrijskoj tehnologiji, a predviđa se da će tržište beskontaktne biometrijske tehnologije dostići 18,6 milijardi dolara do 2026. godine, saopštio je Mastercard.

Prvi pilot-projekat je već lansiran sredinom maja u Brazilu sa Paifaceom u pet  supermarketa "Saint Marche" u Sao Paulu (Brazil).

"U planu je dalja implementacija pilot-projekata na Bliskom istoku i u Aziji, i u narednim mesecima ćemo podeliti detaljnije informacije o novim svetskim partnerstvima", najavili su u Mastercardu.

Korisničko iskustvo

Tokom biometrijskog plaćanja, dodaju naši sagovornici, korisniku kartice nije potreban nikakav dodatni uređaj ili aplikacija. On će registrovati svoje podatke kod trgovca - bilo u prodavnici ili preko aplikacije trgovca, ili provajdera biometrijskih rešenja.

"Obično će to biti kombinacija podataka o platnoj kartici i jedna biometrijska karakteristika, kao što je sken lica ili dlana. Kada se upis podataka završi, oni se mogu koristiti za plaćanje putem registrovane kartice", pojašnjavaju.

Kako služe za potvrdu identiteta, uneti biometrijski podaci ovde zapravo imaju istu funkciju kao PIN. Nakon toga, plaćanje se obrađuje na uobičajen način.

Bloomberg
Kartice više neće uvek biti potrebne

 

Prednosti za trgovce su takođe velike, saopštio je ranije Mastercard - od kraćeg vremena za obavljanje transakcije i kraćih redova, do veće higijene i povećane bezbednosti. Uz to, sistem plaćanja može biti integrisan sa programima lojalnosti i personalizovanim preporukama kako bi se pomoglo potrošačima da pronađu proizvode koji bi ih mogli interesovati na osnovu prethodnih kupovina.

Konkurencija ne zaostaje - naprotiv

Mastercardov konkurent Visa napominje da je biometrija već dugo sa njima. Kako kažu, zahvaljujući njihovim rešenjima, kompanije širom sveta odavno su počele da koriste tehnologije skeniranja otiska prsta i prepoznavanja lica.

"Visa je uvela prvu inovaciju u oblasti biometrije pre nekoliko godina. Od tada do danas, širom naše mreže partnerskih banaka, primetili smo povećano interesovanje za zajedničko kreiranje novih usluga, poput biometrije i mogućnosti plaćanja prepoznavanjem lica. Iz tog razloga smo pokrenuli brojne inovacije na različitim tržištima širom sveta", poručuje kompanija.

Bloomberg
Visa takođe ima velike planove na polju biometrije

 

Kao inovaciju koja predstavlja budućnost plaćanja navode Face To Pay. Reč je o tehnologiji koja omogućava da plaćanje izvršite prikazivanjem lica.

"Ne morate čak ni da posegnete za svojim pametnim telefonom ili karticom. Iskustva pokazuju da korisnici Visa kartica već imaju koristi od ove usluge, jer sada u prodavnicama mogu da plaćaju bez gotovine, kartice ili čak mobilnog telefona, kako bi uzeli ono što im je potrebno", ocenili su oni.

Srbi zainteresovani, ali i zabrinuti

Visa tvrdi da je veliko interesovanje za biometrijske tehnologije i na području Srbije. Njihovo istraživanje iz avgusta 2020. pokazalo je da više od polovine ovdašnjih potrošača veruje da je biometrijsko plaćanje brže i lakše od korišćenja lozinki.

"Biometrija je veoma pogodna, a samim tim i poželjna opcija za većinu korisnika, jer je brža za korišćenje u poređenju sa PIN-ovima i lozinkama", kažu.

Ipak, priznaju da su građani često zabrinuti zbog krađe podataka. Ono što u kompaniji Visa pokušavaju da istaknu jeste činjenica da je krađa biometrijskih podataka nemoguća, jer je biometrija neodvojiva od korisnika.

"To znači da niko osim korisnika ne može da autorizuje svoju transakciju. Edukacija potrošača o principima funkcionisanja biometrije, posebno razotkrivanje bezbednosnih mitova, jedan je od glavnih prioriteta za nas. Obrazovanje, zajedno sa ekspanzijom biometrijskih rešenja za plaćanje, obezbediće snažnu osnovu za njihovu širu upotrebu na tržištu", zaključuju u Visi.

Da je obrazovanje ključna karika, poručuju i iz Mastercarda.

"Edukacija u pogledu korisničkog iskustva i bezbednosti biće suštinski važan faktor u procesu implementacije ovog rešenja u budućnosti. Mi već dugo govorimo o tehnologijama zasnovanim na biometriji kao sigurnijem načinu za prepoznavanje pojedinaca i potvrdu njihovog identiteta, i nastavićemo da edukujemo korisnike naših kartica, kao i druge relevantne činioce na tržištu, o prednostima koje naše sigurne i bezbedne tehnologije donose, kako bi primena biometrijskih rešenja na našem tržištu bila pravovremena", najavljuju.

Međutim, kada bi tačno primena nove generacije plaćanja mogla da zaživi u našoj zemlji, zasad ostaje nepoznanica.

Iz Mastercarda u tom pogledu naglašavaju da implementacija svakog novog rešenja zahteva ispunjenje odgovarajućih uslova, pri čemu je važno pre svega sprovesti detaljne poslovne analize i potvrditi usklađenost sa zakonom i zahtevima u pogledu zaštite privatnosti podataka.

"Lokalna implementacija će zahtevati da se provajderi biometrijskih usluga za program pridržavaju svih važećih zakona o privatnosti i zaštiti podataka, kao i da prođu kroz nezavisnu laboratorijsku sertifikaciju u skladu sa kriterijumima programa kako bi se potvrdila komplementarnost sa rešenjem koje akredituje kompanija Mastercard", navode u toj kompaniji.

Sve vesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vesti iz rubrike Tehnologija