Blockchain

Web3 i kriza otvaraju prostor za nov koncept - energiju kao kolateral

Autor: Jelisaveta Lazarević

13. septembar 2022, 12:00

Nova tehnologija može pomoći u brojnim segmentima energetike, kaže osnivač kompanije Traken

On dodaje da je Web3 dobar za integraciju malih proizvođača

Jelisaveta Lazarević

Mogu li nove tehnologije da doprinesu stabilizaciji tržišta energenata? Osnivač kompanije Traken, koja softversku infrastrukturu za pametne električne mreže gradi na blokčejnu, Nemanja Petrović tvrdi da taj vid tehnologije definitivno može da pomogne u raznim segmentima.

Prema njegovim rečima, blokčejn pruža efikasnije upravljanje malim resursima, budući da u kriznim periodima nema mnogo vremena za ostvarivanje novih, velikih projekata. Više smisla ima brže i bolje koristiti ono što se već ima.

"Web3 tehnologija je dobra za integraciju malih proizvođača. S druge strane, Web3 sa finansijske strane može da angažuje dodatna sredstva koja se mogu plasirati na tržište energenata", rekao je on gostujući na Bloomberg Adria TV.

Kao bitne aspekte naveo je automatizaciju ugovora i skraćenje postupka kupovine struje kroz Web3 tehnologiju.

"Vi možete, bez obzira na količinu struje, u realnom vremenu da registrujete svaki višak i da ga plasirate i povežete u jedan proizvod koji bi bio vidljiv na tržištu", kazao je Petrović.

Napomenuo je da energija dosad nije korišćena kao vid kolaterala, te da svaki novi projekat u energetskom sektoru počinje kao SPV, kao nova firma.

"I sami zajmovi su skuplji za njih, a što je bolji kolateral - to je povoljniji zajam. Uvođenje nove kategorije kolaterala bi sredstva učinilo jeftinijim i dostupnijim. Mi smo uspeli da napravimo model kako energija da se koristi kao kolateral", istakao je gost Bloomberg Adria TV.

Opširnije o ovoj temi poslušajte u videu.

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

Sve vesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vesti iz rubrike Tehnologija