Evropa

Gornja granica cene energije u UK može prvi put preći 4.000 funti

Izvor: Rachel Morison/Bloomberg

05. avgust 2022, 09:25

Granica za tarife za energiju mogla bi da skoči čak 4.210 funti godišnje u januaru

Predviđanje će zabrinuti mnoge porodice

Gornja granica cene energije u UK može prvi put preći 4.000 funti

Bloomberg

Procene gornje granice cena energije u Velikoj Britaniji za domaćinstva su prvi put probile 4.000 funti (4.860 dolara), pošto Banka Engleske upozorava da će se nacija suočavati sa recesijom više od godinu dana zbog pritisaka rastuće inflacije.

Granica za tarife za energiju mogla bi da skoči čak 4.210 funti godišnje u januaru, prema Investec Bank Plc, što je više nego duplo od sadašnjeg nivoa. Predviđanje će zabrinuti mnoge porodice koje se već bore da plate rekordno visoke račune, a još nije ni hladno.

Regulator Ofgem je u četvrtak naveo da će se gornja granica cena prilagođavati kvartalno umesto dva puta godišnje da bi se bolje prilagodila nestabilnosti tržišta. Ovaj potez kritikovali su aktivisti za borbu protiv energetskog siromaštva jer ga vide kao nehuman jer će pogoditi domaćinstva sredinom zime, što je najgore vreme povećavanje računa.

"Razumemo zašto Ofgem želi da obezbedi veću otpornost tržišta, ali pritisak na domaćinstva raste", rekao je Martin Young, analitičar Investeca.

Bloomberg
 

Procena je objavljena istog dana kada je Banka Engleske pokrenula svoje najveće povećanje kamatnih stopa u poslednjih 27 godina. Rastuće cene energije podstakle su BoE da poveća svoju prognozu za vrhunac inflacije na 13,3 odsto u oktobru i upozori da će troškovi ostati povišeni tokom 2023.

Sve je veći pritisak na sledećeg premijera iz Konzervativne partije da poveća pomoć vlade kako bi se ublašila krizu troškova života u kojoj će realni raspoloživi prihodi pasti više nego u bilo kom trenutku u poslednjih 60-ak godina.

 

 

© 2022 Bloomberg L.P.

Gradovi širom Evrope spremaju se za štednju struje
Evropa

Gradovi širom Evrope spremaju se za štednju struje

Nakon prošlonedeljnih argumenata premijera Pedra Sancheza, Španija je u utorak objavila nova pravila koja propisuju da nijednom preduzeću neće biti dopušteno da hladi prostorije ispod 27 stepeni ili da ih zimi greje iznad 19 stepeni.

05.08.2022

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija