Evropa

Banka Engleske povećala kamatne stope za pola boda

Izvor: Philip Aldrick i David Goodman/Bloomberg

22. septembar 2022, 14:02

Pomak na 2,25 odsto podržalo je pet od devet članova odbora

Zvaničnii su takođe smanjili svoju prognozu za inflaciju

Predvideli su tehničku recesiju u drugom i trećem tromesečju

Banka Engleske povećala kamatne stope za pola boda

Bloomberg

Banka Engleske (BOE) povećala je drugi put zaredom kamatne stope za pola boda u borbi da smanji inflaciju, dok su tri zvaničnika zagovarala da se ta institucija pridruži svetskim kolegama u još bržem povećanju.

Pomak na 2,25 odsto podržalo je pet od devet članova odbora za monetarnu politiku, uključujući guvernera Andrewa Baileya, dok je jedan glasao za manji pomak. Tvorci politike takođe su jednoglasno podržali planove za početak smanjivanja ogromnih državnih obveznica izgrađenih od finansijske krize pre više od deset godina.

Zvaničnici su takođe smanjili prognozu inflacije sa više od 13 na manje od 11 odsto i sugerisali da bi se duboka recesija mogla izbeći kao rezultat plana energetske olakšice nove premijerke Liz Truss.

Trgovci su smanjili opklade na buduća povećanja kamata i funta je izgubila deo dobitka u odnosu na dolar, koji je porastao za 0,6 odsto na 1,1340 dolara u 12.04 po londonskom vremenu.

 

 

 

Odbor je rekao da će "odgovoriti snažno" ako inflatorni pritisci budu jači i dodao da bi rizik povećanja mogao proizaći iz jače potražnje. To, zajedno s insistiranjem nekih zvnaičnika na povećanje od tri četvrtine boda, moglo bi postaviti temelje za veće povećanje kasnije ove godine.

Povećanje stopa od 50 baznih bodova predviđala je većina ekonomista, iako su tržišta videla oko 60 odsto šanse da će BOE slediti Federalne rezerve i druge u podizanju stopa za 75 baznih bodova.

BOE je bio pod sve većim pritiskom da održi korak s brzim tempom koji su odredile druge centralne banke širom sveta kako bi zaštitile funtu, koja je pala na najniži nivo od 1985. jer brzorastuće američke stope privlače kapital.

Iako je BOE smanjio očekivanje o inflaciji u oktobru, još uvek očekuje da će mera ostati iznad 10 odsto nekoliko meseci nakon vrhunca koji se tada očekuje. Vladino zamrzavanje cena energije takođe će "ograničiti smanjenje" prognozirane potrošnje domaćinstava u avgustu, navodi se, što je nagoveštaj da bi duboka recesija predviđena prošlog meseca mogla biti manje teška nego što se očekuje.

To će zamrzavanje biti objavljeno u mini-budžetu u petak, čiji će se puni učinak odraziti na rundu prognoza BOE u novembru. Međutim, izgledi za veću potražnju potrošača "verovatno će povećati inflatorne pritiske u srednjem roku", rekao je odbor.

Bloomberg
 

Zvaničnici su takođe predvideli tehničku recesiju u drugom i trećem tromesečju 2022, jer će privreda biti pogođena dodatnim neradnim danima zbog sahrane kraljice Elizabeth II.

Podela glasova

U pozadini sve upornijih pritisaka na cene i znakova tesnog tržišta rada, Dave Ramsden, Catherine Mann i Jonathan Haskel zalagali su se za povećanje od 75 baznih bodova, tvrdeći da će dolazna fiskalna potpora takođe povećati potražnju.

Swati Dhingra dao je jedini glas za rast od četvrtine boda, navodeći zabrinutost da aktivnost slabi i rizik od pada učinaka druge runde inflacije.

Povećanje kamatne stope bilo je sedmo po redu, a zvaničnici su glasali za pooštravanje politike na svakom sastanku od decembra.

U sredu su Federalne rezerve objavile treće uzastopno povećanje od 75 baznih bodova, dok se švedska Riksbank pomakla za celi bod.

Zajedno, oko 90 centralnih banaka podiglo je kamatne stope ove godine, a polovina ih je porasla za najmanje 75 baznih bodova odjednom, uključujući Švajcarsku narodnu banku ranije u četvrtak.

Zadatak BOE da kalibrira politiku otežana je velikom fiskalnom ekspanzijom koju je najavila nova premijerka Truss.

Očekuje se da će kancelar Kwasi Kwarteng u petak predstaviti smanjenje poreza i subvencije za domaćinstva i kompanije koje se suočavaju sa velikim računima za energiju u paketu vrednom više od 200 milijardi funti u sledeće dve godine. BOE je rekao da bi to snizilo inflaciju za oko 2,5 postotnih bodova u četvrtom tromesečju i više od pet bodova u prvim mesecima 2023.

Plan prodaje obveznica Banke Engleske, potvrđen u četvrtak, dogodiće se na tržištu koje je već pod pritiskom zbog mogućnosti poplave izdavanja obveznica za finansiranje Trussovih podsticaja. Desetogodišnji prinosi sada su blizu 3,3 odsto, otprilike najviši od 2011.

Aktivna prodaja, prva koju provodi velika centralna banka, počeće trećeg oktobra i kretati se u području od 10 milijardi funti tromesečno. Dodajući uticaj obveznica koje ističu, očekuje se da će se njegove ukupne zalihe, koje još uvek iznose gotovo 850 milijardi funti, smanjiti na oko 758 milijardi funti u prvoj godini.

Odbor za monetarnu politiku ponovio je da postoji visoka letvica za izmene plana i poručio da ne namerava glasati o smanjenju na svakoj sednici.

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija