Investicije

Injekcija od 320 miliona evra srpskoj privredi

Autor: Hana Stevović

04. avgust 2022, 21:36

Do sredine avgusta biće potpisano devet ugovora o reinvestiranju, vrednih 320 miliona evra

Nova ulaganja obezbediće 2.500 novih radnih mesta

Injekcija od 320 miliona evra srpskoj privredi

Bloomberg

Hana Stevović

Srpska privreda dostigla je u drugom kvartalu rast od četiri odsto i iako su prognoze da će ekonomija izgubiti na tempu u nastavku godine, investicije u otvaranje novih proizvodnih kapaciteta i opremu vredne 320 miliona evra mogle bi da budu značajne.

Toliko, naime, planiraju da u razvoj svog poslovanja ulože domaći i strani investitori koji već posluju na srpskom tržištu, kako bi uposlili nove radnike i izašli na nova tržišta.

Ipak, reč je o dugoročnim ulaganjima, od kojih će se neka realizovati u drugoj polovini decenije pa će se efekti tih investicija svakako osetiti tek u budućnosti.

Do sredine avgusta se očekuje potpisivanje ugovora o reinvestiranju sa ukupno devet kompanija, koje novim proizvodnim pogonima, proširenjem postojećih ili ulaganjem u novu opremu, planiraju da zaposle ukupno 2.500 ljudi, najavilo je Ministarstvo privrede.

Među kompanijama koje će dodatno uložiti u Srbiji su nemačke, italijanske, kineske i srpske, a nove investicije će stići u Kragujevac, Čačak, Staru Pazovu, Pančevo, Vršac i Valjevo.

Tako će preduzeće koje posluje u oblasti autoindustrije i proizvodi delove za hibridna vozila, ZF Serbia, četvrti put za tri godine koliko posluje u Srbiji, investirati u dodatne kapacitete. Plan je da se do kraja 2027. godine u Pančevu otvori 589 novih radnih mesta i investira 238 miliona evra, dok će investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti više od 6,7 miliona evra.

Bloomberg Mercury
 

Četvrtom investicijom u Srbiji proširiće proizvodni program elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu.

Shenchi Automotive će izgraditi proizvodni pogon za proizvodnju delova za motorna vozila u Kragujevcu. Do kraja 2026. godine će investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika.

Kompanija Stax Technologies će proizvesti mašine i aparate opšte namene u Čačku, a do kraja 2024. godine će izgradnjom novog pogona u Čačku investirati 10,4 miliona evra i zaposliti 300 novih radnika. 

Preduzeće iz oblasti prehrambene industrije Pons planira da automatizuje proces proizvodnje smrznutog peciva u Čačku, i u taj projekat će uložiti 1,4 miliona evra.

Privredno društvo Ecomex će izgraditi proizvodni objekat za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi i do kraja sledeće godine će u opštini Stara Pazova otvoriti 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 miliona evra u proizvodni objekat.

Kompanija koja investira drugi put je kompanija Swisslion Takovo, koja će uložiti 1,6 miliona evra da bi završila automatizaciju postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade i keksa u Vršcu.

Kroz automatizaciju pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku, firma Moka će  do kraja naredne godine investirati 2,2 miliona evra.

Kompanija Gorenje, koja je deo kineskog Hisense, investiraće 47 miliona evra i kroz proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu do kraja 2025. zaposliće 1.020 novih radnika.

Sve vesti iz rubrike Biznis

Biznis

sve vesti iz rubrike Biznis