Sirovine

Bakar vredan skoro pola milijardi dolara nestao u Kini

Izvor: Bloomberg News

05. avgust 2022, 20:30

U skladištu robe u severnoj Kini nalazi samo trećina koncentrata bakra koji su finansirale kompanije

Bakar vredan skoro pola milijardi dolara nestao u Kini

Bloomberg

Kineske kompanije istražuju razlog zbog kog se u skladištu robe u severnoj Kini nalazi samo trećina koncentrata bakra koji su finansirali, izjavljuju ljudi upoznati sa temom.

Trgovci iz desetak državnih kompanija okupili su se u gradu Quinhuangdao ove nedelje nakon što su saznali za nestanak ovog materijala usled zabrinutosti oko finansija pozajmljivača, navode anonimni izvori.

Kompanije imaju ukupno pravo na 300.000 tona koncentrata bakra vrednog oko 5 milijardi juana (740 miliona dolara), dok se u skladištu nalazi samo 100.000 tona. To znači da je vrednost nestalog materijala oko 490 miliona dolara.

Problem bakra u pokrajini Hebei dolazi samo nekoliko meseci nakon spora u nekoliko lokacija u južnoj Kini, zbog nestalog aluminijuma vezanog za zajam od milijardu dolara. U Kini je povećan nadzor prilikom finansiranja sirovina i poslovanja skladišta, zbog toga što nestabilna globalna tržišta izlažu finansiranja većem riziku.

U centru najnovijeg slučaja nalazi se Huludao Risun Trading Co., srednje preduzeće koje kupuje između 800.000 i milion tona uvoznog koncentrata bakra godišnje za distribuciju domaćim kineskim topionicama. Kompanija se obično oslanja na veće kompanije koje finansiraju materijale, a zatim otplaćuje kredite sa kamatama i taksama nakon završetka trgovine.

Nije bilo odgovora na nekoliko poziva na glavni broj kompanije, kao ni odgovora na e-mail.

Rizičan posao

Trgovci sirovina našli su se u težoj situaciji ove godine kada su banke postale opreznije zbog visokoprofilnih gubitaka, posebno na tržištu nikla, kao i zbog volatilnosti cena praćene ruskom invazijom na Ukrajinu. To je ohrabrujuće alternativno finansiranje, u kojem manje, privatne kompanije daju robu velikim državnim kompanijama kako bi dobile sredstva za poslovanje.

Međutim, taj put je takođe izložen riziku, jer model rasta koji decenijama održava kinesku ekonomiju pokazuje znakove usporavanja. Neka državna preduzeća, uključujući najveće čeličane u zemlji, zatražila su od jedinica da smanje poslovanje, kako bi sačuvale gotovinu i izbegle krizu likvidnosti.

Spor oko bakra u grada Qinhuangdao bi mogao imati ograničen uticaj na spot tržište, navodi Mysteel u poruci od srede. Kineske topionice koji uzimaju materijal od ovog proizvođača bi trebalo da budu u mogućnosti da koriste svoj postojeći inventar, dok bi trgovci mogli da preusmeravaju tovar koji treba da stigne na lokaciju u Qinhuangdao i odatle na druge destinacije, navodi se u izveštaju.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

sve vesti iz rubrike Tržište