Inovacije

Ultrabrza dostava na testu, porudžbina za 15 minuta moguća i u Srbiji

Autor: Ana Ristović

02. avgust 2022, 19:02

Glovo planira da "u vrlo bliskoj budućnosti" ponudi u Srbiji usluge ultrabrze isporuke

Iz Wolt Marketa je već sada moguća dostava više od 2.000 artikala za 20 minuta

Ultrabrza dostava na testu, porudžbina za 15 minuta moguća i u Srbiji

Depositphotos

Ana Ristović

Stanovnici svetskih prestonica već su imali prilike da se upoznaju sa ultrabrzom dostavom. Ova praksa mogla bi da zaživi i u Srbiji.

Poslednjih meseci dosta se govorilo o Njujorku kao svojevrsnom eksperimentalnom terenu gde je 15-minutna dostava pokazala svoje dobre i loše osobine. I dok je, s jedne strane, ušteda vremena očigledan benefit za kupce, s druge strane stoje negativne kritike koje ukazuju na to da ovakav sistem dostave dodatno opterećuje saobraćaj i ugrožava poslovanje lokalnih prodavnica, te da će takva usluga s vremenom sigurno poskupeti.

U Velikoj jabuci svoj pilot-projekat 15-minutne dostave započeo je i DoorDash. Reč je o kompaniji koja je prošle godine objavila kupovinu Wolta, dobro poznatog u našoj zemlji. Kupovina je, kako podsećaju u Woltu, i zvanično izvršena u junu ove godine, a ugovor je vredan sedam milijardi evra. Stoga se postavlja pitanje da li bi ultrabrza isporuka poručene robe mogla da postane stvarnost i u našim gradovima.

Brzina dostave je oduvek prioritet u Woltu i ono što pre svega doprinosi dobrom korisničkom iskustvu i visokom stepenu vraćanja korisnika na aplikaciju, poručili su iz te kompanije za Bloomberg Adriju.

"U Woltu se neprestano radi na unapređenju operacija i skraćenju vremena isporuke, što nas čini najbržim servisom za dostavu u Srbiji", naglašavaju, dodajući da će razmena iskustva sa DoorDashom biti dragocena i na ovom polju.

Osim toga, Wolt neprestano širi postojeće zone i spisak gradova u kojima dostavlja, pa one mogu biti i odličan poligon za 15-minutnu dostavu restoranske hrane, ocenjuju u kompaniji.

"Međutim, kada govorimo o dostavi namirnica, tu je svakako neprikosnoven naš dark store - Wolt Market iz kojeg je već sada moguća dostava više od 2.000 artikala za samo 20 minuta", kažu oni.

Navode da je pred zaposlenima Wolta i DoorDasha veoma uzbudljiv period, pun učenja, razmene znanja i sticanja iskustva.

"Nesebično ćemo podeliti najbolje prakse i ojačati delove biznisa u kojima vidimo prostor za napredak", zaključuju naši sagovornici.

Bloomberg

 

Njihov najveći konkurent u Srbiji - Glovo, takođe deluje dosta odlučno po ovom pitanju.

"Gradimo infrastrukturu sa našim Glovo ekspres prodavnicama, od kojih već dve rade u Beogradu. Zahvaljujući iskustvima sa drugih tržišta, planiramo da u vrlo bliskoj budućnosti ponudimo u Srbiji usluge ultrabrze isporuke", kazao je generalni direktor kompanije Glovo Srbija Branimir Đurović.

Kako nam je otkrio, njihov plan je da počnu u Beogradu i da se postepeno prošire i na druge gradove.

"Q-Commerce je veoma važan za nas. Kao aplikacija za dostavu koja nudi više kategorija, naš fokus je pogodna i trenutna isporuka gde korisnici ne žele da čekaju više od 30 minuta da prime proizvod ili porudžbinu. Postoji mnogo potrepština koje su korisnicima potrebne odmah i ne mogu da čekaju 24 sata, dva dana ili jednu nedelju da im bude isporučeno", poručio je Đurović.

Prema njegovim rečima, imaju tehnologiju, stručnost i sposobnost da pruže širok asortiman osnovnih stvari svojim klijentima za nekoliko minuta. Fokusirani su na donošenje ovog novog koncepta na što više tržišta, a Srbija je svakako jedno do njih.

"Ovaj model je nov i veoma inovativan i mi naporno radimo da bi, kada ga lansiramo, ispunio standarde naših kupaca. Naš cilj je da budemo uzor u brzoj isporuci", zaključio je direktor Glova.

(Tekst ažuriran novim podacima o Woltu.)

Sve vesti iz rubrike Tehnologija

Tehnologija

sve vesti iz rubrike Tehnologija