Politika

Putin najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji

Autor: Vanja Popović

21. septembar 2022, 08:16

Putin najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji

Bloomberg

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će započeti delimičnu mobilizaciju u Rusiji koja će početi 21. septembra, što predstavlja dalju komplikaciju odnosa između Rusije i zapadnih sila zbog rata u Ukrajini. Mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani da se jave vojsci.

"Mobilizacija je hitan i nužni korak kako bi se odbranio suverenitet i teritorijalni integritet Rusije", rekao je Putin. Osim toga, Putin je upozorio da je Rusija spremna da koriste sva dostupna sredstva za odbranu ruske teritorije, kao i da ne blefira.

Rusija i Sjedinjene Američke Države poseduju ubedljivo najviše nuklearnih bojevih glava na svetu još od Hladnog rata. Sa povećanjem tenzija između Rusije i Zapada, uvek se ponovo otvara pitanje opasnosti od nuklearnog konflikta, a Ukrajina je u nekoliko navrata optužila Rusiju za opasne napade na nuklearne elektrane na njenoj teritoriji.

Rusija će takođe ozvaničiti status dobrovoljaca koji se bore van redovne vojske u Donbasu, dodao je ruski predsednik uz napomenu da planira da oslobodi Donbas.

U govoru naciji u sredu, Putin je izjavio da ne veruje da Zapad želi mir u Ukrajini i da je njihov jedini cilj da uništi Rusiju. "Oni već direktno govore da su 1991. uspeli da pocepaju Sovjetski savez, a sada je došlo vreme i za samu Rusiju, da se raspadne na mnoge smrtno neprijateljske regione," kazao je.

"A takve planove imaju već dugo. Podsticali su bande međunarodnih terorista na Kavkazu, promovisali ofanzivnu infrastrukturu NATO-a blizu naših granica. Oni su totalnu rusofobiju učinili svojim oružjem, uključujući decenijama namerno gajenje mržnje prema Rusiji, pre svega u Ukrajini, za koju su spremali sudbinu antiruskog uporišta, a sam ukrajinski narod je pretvoren u topovsko meso i gurnut u rat sa našim zemlje, pokrenuvši je – ovaj rat – još 2014. godine, koristeći oružane snage protiv civilnog stanovništva, organizujući genocid, blokadu, teror nad ljudima koji su odbili da priznaju vlast koja je nastala u Ukrajini kao rezultat državnog udara", dodao je Putin, aludirajući na trenutak kada je posle protesta na Majdanu svrgnut sa vlasti predsednik Ukrajine Viktor Yanukovych. Posle te revolucije, proruski delovi Ukrajine nisu prihvatili novu vlast.

Putin je takođe rekao da Kijev uporno odbija mirovne pregovore, a da je svoje redove napunila paravojnim "neonacističkim trupama koje je NATO trenirao".

Rusija će, posle najnovije uredbe o mobilizaciji, povećati i vojni budžet. Ukupno 300.000 rezervista biće pozvano da učestvuju u sukobima, a ruski ministar odbrane Sergey Shoigu napomenuo je da će biti pozivani oni koji imaju prethodno vojno iskustvo.

Prethodno, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Nemačka kritikovale su planove Moskve da održi referendume u delovima Ukrajine koji se trenutno nalaze pod ruskom kontrolom.

 

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo