Lifestyle

Čak i ako osvojite milijardu dolara na lutriji, nećete biti milijarder

Izvor: Paulina Cachero/Bloomberg

31. jul 2022, 09:05

Čak i ako osvojite milijardu dolara na lutriji, nećete biti milijarder

Bloomberg

Glavna nagrada lutrije "Mega Million", koja je dodeljena u petak uveče, porasla je na neverovatnih 1,1 milijardu dolara, što je druga najveća nagrada u istoriji lutrije, nadmašena samo pobedničkim tiketom od 1,54 milijarde dolara u 2018.

Srećni dobitnici džekpota morali su tačno da odaberu šest brojeva - pet belih loptica od jedan do 70 i žutu "mega loptu" od jedan do 25. Iako su pravila igre laka, šanse da kući odnesete glavnu nagradu bile su male: šanse za pobedu su jedan prema 303 miliona. Verovatnije je da će vas pojesti ajkula, prema sajtu za klađenje Bookies.com.

I da osvojite džekpot "Mega Millions", to vas neće učiniti milijarderom preko noći.

Pobednici sada imaju dve opcije: mogu odmah da traže deo iznos džekpota, što im smanjuje nagradu na 648,2 miliona dolara ili mogu da dobiju pun iznos u godišnjim isplatama raspoređenim tokom 30 godina, pri čemu je svaka isplata pet odsto veća od prethodne. Obe opcije podležu porezima, naravno.

Isplata džekpota od 1,1 milijarde dolara biće oporezovana kao običan prihod, kaže Tom O'Saben, direktor Nacionalnog udruženja poreskih profesionalaca. Neko bi možda pogodio i maksimalnu stopu federalnog poreza od 37 odsto, čime bi se nagrada smanjila na oko 408 miliona dolara.

Bloomberg

Novac od nagrade zavisi od toga gde živite, pošto zarada zavisi od državne i lokalne poreske stope pobednika. Listići za "Mega Millions", koji koštaju dva dolara, prodaju se u 45 država plus u Distriktu Kolumbija i na Devičanskim Ostrvima.

Kada uzmete u obzir državne i lokalne poreze, koji mogu da se kreću i do 13 odsto, pa i više u državama kao što je Kalifornija, O'Saben je rekao da bi dobitnik džekpota mogao da se odrekne oko polovine svog dobitka i tako odnese kući samo trećinu džekpota od milijardu dolara.

"Pobednik 'Mega Milliona' neće biti milijarder. Ali čak i nakon poreza, to će vas učiniti milionerom“, rekao je O'Saben.

On savetuje svakoga ko osvoji nešto na lutriji da potraži pravni i finansijski savet pre nego što dobije novac. Pobednici bi trebalo da pažljivo razmotre dužinu života i buduće poreske stope kada odlučuju između prihvatanja jednokratne novčane nagrade ili opcije godišnje isplate.

"Koju opciju ćete odabrati, zavisi od vas", rekao je on. "Sedite sa advokatom i finansijskim savetnikom jer postoje i poreski i neporeski faktori koje treba uzeti u obzir."

Sve vesti iz rubrike Lifestyle

Lifestyle

sve vesti iz rubrike Lifestyle