Evropa

Evropljani upozoravaju ECB o strahu od inflacije i recesije

Izvor: Jana Randow/Bloomberg

04. avgust 2022, 14:51

Centralna banka sprovodi novu anketu o očekivanjima potrošača

Rezultati su bazirani na 14.000 intervjua punoletnih građana u šest najvećih ekonomija evrozone

Evropljani upozoravaju ECB o strahu od inflacije i recesije

Bloomberg Mercury

Evropska centralna banka se suočava sa toksičnom mešavinom rastućih inflatornih očekivanja, izgledima za smanjenje privrede i pogoršanjem na tržištu rada, kažu građani evrozone.

Nova anketa koja se sprovodi među domaćinstvima u evrozoni - anketa o očekivanjima potrošača - ima cilj da proceni stavove na terenu kako bi pomogla donosiocima odluka. Ona pokazuje koji su izazovi dok zvaničnici procenjuju kojim tempom će podići kamatne stope.

Inflatorna očekivanja potrošača za 12 meseci unapred porasla su na pet odsto u junu, navodi se u prvim rezultatima ankete objavljenim u četvrtak. Procena rasta cena za tri godine porasla je za 0,3 poena na 2,8 odsto - što je znatno iznad cilja ECB od dva odsto.

U međuvremenu, predviđa se da će se privreda smanjiti za 1,3 odsto za godinu dana, a da će nezaposlenost dostići 11,5 odsto. To bi moglo biti pogubno za potrošnju koja je do sada rasla ako fabrike pretrpe poremećaje u lancu snabdevanja, nedostatak radne snage i sve veće troškove.

Sama ECB trenutno ne predviđa recesiju, a njene najnovije projekcije iz juna pokazuju da je nezaposlenost konstantno ispod sedam odsto do 2024. Zvaničnici su podigli stope za pola poena u julu, okončavši osmogodišnji eksperiment sa negativnim troškovima zaduživanja, i najavili veći rast u budućnosti.

Istraživanje potrošača se planira od 2018. godine i trenutno se zasniva na oko 14.000 punoletnih ispitanika u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Holandiji i Belgiji.

To su šest najvećih ekonomija evrozone, koje čine 85 odsto ukupne proizvodnje u regiji. Oni su takođe dom sličnog procenta stanovništva.

Inflacija u EU blizu 10 odsto
Evropa

Inflacija u EU blizu 10 odsto

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena, dostigla je u julu 9,8 odsto.

18.08.2022

Autor: Karlo Vajdić

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija