Sirovine

Cena nafte u blagom rastu, investitori odmeravaju potražnju nakon Feda

Izvor: Yongchang Chin/Bloomberg

22. septembar 2022, 08:55

Cena nafte na svetskom tržištu je u blagom porastu nakon dvodnevnog pada

Investitori odmeravaju potražnju za tom robom nakon još jednog povećanja kamatnih stopa Feda

Fjučersi nafte West Texas Intermediate (WTI) blizu su 84 dolara po barelu

Cena nafte u blagom rastu, investitori odmeravaju potražnju nakon Feda

Depositphotos

Cena nafte na svetskom tržištu je u blagom porastu nakon dvodnevnog pada, a investitori pažljivo odmeravaju potražnju za tom robom nakon još jednog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed).

Fjučersi nafte West Texas Intermediate (WTI) blizu su 84 dolara po barelu, nakon pada za više od tri odsto u protekle dve sesije. Predsednik Feda Jerome Powell najavio je da će zvaničnici slomiti inflaciju nakon što su povećali stope za 75 baznih poena treći put zaredom.

Slaba likvidnost je pogoršala oscilacije cena nafte, što je ponekad dovelo do divlje volatilnosti. Nafta ostaje na putu za svoj prvi kvartalni pad u poslednje dve godine zbog zabrinutosti da bi potražnja mogla biti smanjena ekonomskim usporavanjem.

"Dok Putinova eskalacija izaziva neizvesnost u vezi sa ruskim energetskim tokovima, jastreb Fed i sumorniji makro izgledi nastavljaju da utiču na raspoloženje", rekao je Warren Patterson, šef robne strategije u ING Groep NV.

Bloombergov Dollar Spot Index porastao je na rekord nakon odluke Feda, što je izvršilo dodatni pritisak na naftu. Jača valuta čini robu po ceni u dolarima manje privlačnom za investitore.

Cene:

- WTI za isporuku u novembru porastao je za 0,7 odsto na 83,51 dolara po barelu u 7.10 ujutru u Londonu nakon što je ranije pao za čak 0,7 odsto.

- Brent za novembarski obračun ojačao je 0,7 odsto na 90,49 dolara za barel.

Kineska strategija "Covid Zero", koja podrazumeva zatvaranje gradova i masovno testiranje za suzbijanje infekcija, takođe zamagljuje izglede za potražnju. Goldman Sachs Group je naglo smanjila svoju prognozu ekonomskog rasta za 2023. godinu, predviđajući da će Peking nastaviti da vodi svoju strogu politiku u narednoj godini.

"Potražnja je već bila smanjena zbog povremenih zatvaranja u Kini, dok se makroekonomski izgledi u Evropi pogoršavaju brže nego što se očekivalo, a visoke cene umanjuju potražnju u SAD", napisali su analitičari Citigroup u belešci od 21. septembra. Zabrinutost zbog recesije utiče na raspoloženje, dodali su.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 9 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište