Opšte

Agencija iz SAD upala u kineske telekomunikacione mreže

Izvor: Sarah Zheng/Bloomberg

22. septembar 2022, 09:28

Hakeri su preko univerzitetskih servera ušli na telekomunikacione mreže

Vašington i Peking sve češće optužuju jedni druge za sajber-napade

Agencija iz SAD upala u kineske telekomunikacione mreže

Bloomberg

Američki obaveštajci upali su na deo kineske telekomunikacione mreže nakon hakovanja državnog univerziteta, izvestio je ugledni državni list koji je objavio najnoviju optužbu Pekinga za američki sajber-upad.

Jedinica za sajber-ratovanje Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) "prodrla je i kontrolisala" neimenovane telekomunikacione operatere, izvestio je u četvrtak "Global Times", pozivajući se na informacije koje su dali zvaničnici. Dobila je daljinski pristup njihovim osnovnim mrežama putem "phishing" napada putem e-pošte na vodeći univerzitet, što je zatim otvorilo put do operatera. Napadači su uspešno pribavili mrežnu opremu i administrativne lozinke, protokole za prenos datoteka i druge osetljive podatke, navodi list.

Peking i Vašington se sve više spore oko tvrdnji o sajber-špijunaži, a Kina sve češće direktno upire prst ka SAD kao počiniocu. SAD su u prošlosti okrivile Kinu za široko rasprostranjenu industrijsku špijunažu u cilju "prepadanja" američkih kompanija, pored operacija u vezi sa nacionalnom bezbednosti.

Kineskom mrežom uglavnom upravljaju tri operatera – China Mobile Ltd., China Unicom i China Telecom Corp. Ali obim navodnog hakovanja ostaje nejasan, a Global Times nije pružio mnogo detalja o tome kako su napadači uspeli da izađu sa mreže Severozapadnog politehničkog univerziteta, institucije poznate po svojim programima za aeronautiku i svemirska istraživanja.

Akcije tri prevoznika, kao i proizvođača telekomunikacione opreme ZTE Corp., FiberHome Telecommunication Technologies Co. i Datang Telecom Technology Co. pale su ujutru, prateći slabost regionalnog tržišta. Predstavnici NSA nisu bili dostupni za komentare van uobičajenog radnog vremena u SAD.

Direktor Federalnog istražnog biroa (engl. Federal Bureau of Investigation – FBI) Christopher Wray upozorio je u julu da Kina vodi "program hakovanja sa bogatim resursima koji je veći od programa svake druge velike zemlje zajedno".

Međutim, Peking je poslednjih meseci zauzeo agresivniji pristup, odbijajući američke optužbe. "Global Times" je objavio više članaka o izveštajima kineskih sajber-kompanija, uključujući otkriće Pangu Laba kompanije Qi An Xin Technology Group Inc. o zlonamernom softveru koji sponzoriše SAD, a koji se nalazi u domaćim IT sistemima, za koji tvrdi da je povezan sa NSA.

Bloomberg
 

Izveštaj "Global Timesa" u četvrtak, koji je povezan sa glasnikom Komunističke partije "People's Daily", proizašao je iz navodnog "napada iz inostranstva" o kom je Severozapadni politehnički univerzitet izvestio u junu nakon što je otkrio trojanski malver.

Državni Nacionalni centar za hitne slučajeve protiv kompjuterskih virusa i 360 Security Technology Inc. saopštili su ovog meseca da je njihova analiza informacionih sistema univerziteta otkrila da je NSA prikupila više od 140 gigabajta podataka „velike vrednosti“, koji obuhvataju više od 10.000 sajber-napada na kineske mete poslednjih godina.

NSA i američki Stejt department ranije su odbili da komentarišu te navode.

U pisanju pomogli Gao Yuan i Philip Glaman

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo