Svet

Šefovi kompanija na S&P 500 sve zabrinutiji za privredu

Izvor: Redd Brown/Bloomberg

04. avgust 2022, 21:13

Direktori velikih kompanija sve zabrinutiji

Muči ih potencijalna recesija

Često spominju i inflaciju, kamatne stope te potrošnju

Šefovi kompanija na S&P 500 sve zabrinutiji za privredu

Bloomberg

Moguća recesija sve je aktuelnija tema među direktorima S&P 500 kompanija. Sa izuzetkom aprila 2020, čelnici firmi su ovog jula raspravljali o usporavanju privrede više nego bilo kog drugog meseca u poslednjih pet godina. Kamatne stope bile su među pet najbrže rastućih tema poziva drugi mesec zaredom, a česta tema bila je i inflacija.

U nastavku pročitajte šta su rekli direktori kompanija na S&P 500:

Usporavanje ekonomske aktivnosti (220 spominjanja, +1.000 odsto)
 • Morgan Stanley, glavni izvršni direktor James P. Gorman: "Iako bismo mogli ući u neki oblik recesije... iskreno, u ovoj fazi nagađamo. Ali, mislim da je malo verovatno da će biti duboka i dramatična recesija, barem u SAD. Mislim da Azija malo zaostaje, od toga kako će se kovid proširiti i ponovno pojavljivati u nekim zemljama. A onda Evropa... trenutno se najteže bori zbog rata u Ukrajini, zbog pritiska na gas i cene gasa."

 • JPMorgan Chase & Co., glavni izvršni direktor Jamie Dimon: "Potrošači su trenutno u izvrsnoj formi. Dakle, čak i ako uđemo u recesiju, oni u nju ulaze u mnogo boljem stanju nego što su bili."

 • General Dynamics Corp., glavni finansijski direktor Jason W. Aiken: "Ne možemo predvideti kada će i kako izgledati bilo koja vrsta usporavanja. Na tržištu se mnogo govori o kamatama, inflaciji, tržištu akcija, potencijalu recesije i tako dalje. Ali, da budem potpuno iskren s vama, još nismo videli nikakav uticaj toga u narudžbinama."

Kamatne stope (515 spominjanja, +228 odsto)
 • Baker Hughes Co., glavni izvršni direktor Lorenzo Simonelli: "Kad gledamo u drugu polovinu 2022. i 2023, tržišta nafte suočavaju se s neobičnim nizom okolnosti i izazova. S jedne strane, izgledi potražnje za sledećih 12 do 18 meseci se pogoršavaju, budući da inflacija smanjuje kupovnu moć potrošača, a centralne banke agresivno podižu kamatne stope kako bi se borile protiv inflacije. S druge strane, zbog godina nedovoljnog ulaganja na globalnom nivou i potencijalne potrebe za zamenom ruskih barela, šira ograničenja ponude mogu realno zadržati cene sirovina na povišenim nivoima, čak i u scenariju umerenog smanjenja potražnje."

 • D.R. Horton Inc., glavni operativni direktor Paul Romanowski: "U junu je naš tempo prodaje usporio, a stopa otkazivanja porasla je kada su kamatne stope na hipotekarne kredite znatno porasle. Stopa otkazivanja za treće tromesečje bila je 24 odsto u poređenju sa 17 odsto u tromesečju prethodne godine."

 • Fortune Brands Home & Security, glavni izvršni direktor Nick Fink: "U skladu s ostatkom industrije, počinjemo da uočavamo znakove usporavanja potrošnje kao odgovor na inflaciju i više kamatne stope."

Inflacija (1.579 spominjanja, +109 odsto)
 • JPMorgan Chase & Co., glavni izvršni direktor Jamie Dimon: "Vidimo uticaj inflacije i veće nediskrecione potrošnje u svim segmentima prihoda. Naime, prosečni potrošač troši 35 odsto više iz godine u godinu na gas i približno šest odsto više na račune i druge nediskrecione kategorije. Istovremeno, tek treba da vidimo povlačenje u diskrecionoj potrošnji jer putovanja i restorani rastu za snažnih 34 odsto na godišnjem nivou."

 • Verizon Communications Inc., glavni izvršni direktor Hans Vestberg: "Inflaciono okruženje očito utiče na ponašanje potrošača, a takođe smo videli pojačano takmičenje za pažnju potrošača."

 • General Motors Co., glavni financijski direktor Paul Jacobson: "Ako pogledate inflaciju koju smo videli u ovom tromesečju, rekao bih da je otprilike 50 odsto uzrokovana sirovinama, a druga polovina je otprilike podeljena između logistike i drugih izazova u lancu snabdevanja koje smo već videli."

Potrošnja (89 spominjanja, +53 odsto)
 • US Bancorp, glavni izvršni direktor Andrew Cecere: "Ono što vidimo je da su potrošači još uvek u vrlo dobrom položaju. Imaju puno zaliha, mi imamo 2,5 biliona dolara viška ušteđevine u odnosu na nivoe pre pandemije."

 • Mondelez International Inc., glavni izvršni direktor Dirk Van de Put: "Evropski potrošači i dalje daju prioritet nabavci namirnica. Manje troše na druge kategorije, ali ne i na namirnice. Kućni brendovi nisu posebno u porastu; stvarno je malo dokaza da se to događa. Ono što vidimo jeste da se potrošači sve više prebacuju na diskonte."

 • VF Corp, glavni izvršni direktor Steve Rendle: "Ne računajući Kinu, stanje potrošača uopšte je dobro na našim tržištima, iako neću biti prva osoba koja ističe da je raspoloženje oslabilo, što je dovelo do promene ponašanja među potrošačima koji su bili prisiljeni da budu probirljiviji i oprezniji u kratkoročnoj potrošnji."

Troškovi rada (533, +35 odsto)
 • CSX Corp, glavni izvršni direktor Jim M. Foote: "Naša sposobnost da zaposlimo i zadržimo nove radnike, što je ključno za poboljšanje naše usluge i rast poslovanja, ostaje izazov. Nismo sami u ovom problemu. Budući zaposleni imaju mnogo opcija za posao, a pandemija je imala dubok učinak na radne i životne preferencije zaposlenih. Naš proces zapošljavanja bio je stabilan ali spor."

 • Quest Diagnostics Inc., glavni izvršni direktor Elect Jim Davis: "Nismo imuni na trenutno inflatorno okruženje i nosimo se s rastućim troškovima goriva i rada. Poput mnogih firmi, veća fluktuacija zaposlenih u nekim kategorijama poslova utiče na našu sposobnost da dodatno povećamo produktivnost."

 • American Airlines Group Inc., glavni izvršni direktor Robert Isom: "Kako gledamo napred, mislim da će se kao industrija plate pilota povećati. I to je nešto što će industrija u celini morati da svari."

Sve vesti iz rubrike Ekonomija

Ekonomija

sve vesti iz rubrike Ekonomija