Berze

Evropske akcije rastu pred novu odluku Feda

Autor: Suzana Peljto

21. septembar 2022, 18:01

Američka centralna banka Fed će najverovatnije podići ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena

Indeks Euro Stoxx 600 završio je današnje trgovanje rastom od 0,87 odsto

Stopa inflacije u SAD u avgustu je iznosila 8,3 odsto, dok se očekivalo da će biti 8,1 odsto

Evropske akcije rastu pred novu odluku Feda

Depositphotos

Suzana Peljto

Evropske akcije su današnje trgovanje završile u porastu, a pred večerašnju odluku Federalnih rezervi (Fed) tokom koje se očekuje da će povećati kamatne stope za 0,75 procentnih poena kako bi ukrotila visoku inflaciju.

Indeks Euro Stoxx 600, koji prati poslovanja 600 najvećih kompanija u 17 evropskih zemalja, završio je današnje trgovanje rastom od 0,87 odsto, londonski berzanski indeks FTSE 100 rastao je za 0,63 odsto, nemački DAX ostvario je rast od 0,76 odsto, francuski CAC 40 pao je za 0,87 odsto.

Američka centralna banka Fed će najverovatnije podići ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena. To bi bilo treće uzastopno povećanje tog nivoa za četiri meseca, a pooštravanje monetarne politike u SAD je daleko od kraja.

Centralna banka ima dve funkcije. Prvi je obezbeđivanje uslova za punu zaposlenost, drugi je održavanje stabilnosti cena. U poslednje vreme, na osnovu retorike predsednika Feda Jeromea Powella, možemo zaključiti da su u borbi protiv visoke inflacije spremni da žrtvuju nisku nezaposlenost i rizikuju recesiju.

Stopa inflacije u SAD u avgustu je iznosila 8,3 odsto, dok se očekivalo da će biti 8,1 odsto.

 

 

Ranije danas, predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će započeti delimičnu mobilizaciju u Rusiji, što predstavlja dalju komplikaciju odnosa između Rusije i zapadnih sila zbog rata u Ukrajini. Mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani da se jave vojsci. Nakon ove vesti, cene nafte i gasa su skočile.

Sve vesti iz rubrike Tržište

Tržište

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu
Berze

Pad akcija Tesle je izuzetak na tržištu

Akcije Tesle pale su zbog toga što kompanije nije uspela da dostavi sve automobile koje je planirala da pošalje kupcima, rekla je Emily Graffeo, novinarka Bloomberg Newsa.

pre 8 sati

Autor: Vesna Damjanić

sve vesti iz rubrike Tržište