Politika

Kina odustala od vojne i klimatske saradnje sa SAD zbog posete Pelosi

Autor: Vanja Popović

05. avgust 2022, 13:41

Peking odustao od pregovora o klimatskim promenama i od vojne saradnje

Borba protiv kriminala i sudska saradnja takođe su na listi

Kina odustala od vojne i klimatske saradnje sa SAD zbog posete Pelosi

Bloomberg

Kina ne želi više da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju odbrane, klimatskih promena i niza drugih pitanja zbog toga što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi posetila Tajvan.

U saopštenju objavljenom u petak, kineski zvaničnici rekli su da potpuno prekidaju razgovore o klimatskim promenama, otkazuju dijalog i niz radnih sastanaka u oblasti odbrane. Kina će od sada takođe odbijati da sarađuje sa SAD u borbi protiv kriminala, repatrijaciji ilegalnih imigranata, borbi protiv droge kao i uopšteno u sudstvu.

Odluka da se prekine saradnja u klimatskim promenama poseban je udarac za demokrate u SAD, kojima je borba protiv povećanja emisija štetnih gasova na samom vrhu političke agende. SAD dugo pokušavaju da nateraju Kinu da se obaveže na bržu primenu regulative koja bi pomogla u borbi protiv klimatskih promena.

Kina je Ujedinjenim nacijama najavila da planira da dostigne ugljeničku neutralnost "pre 2060. godine" dok su se SAD obavezale na isto do 2050.

Odbijanje saradnje u odbrani takođe će doprineti rastu već postojećih geopolitičkih tenzija u svetu. U junu, kineski ministar odbrane Wei Fenghe rekao je da je Kina zabeležila "impresivni napredak" u razvoju nuklearnog naoružanja, uz napomenu da nikada ne bi planirali da ga prvi iskoriste. SAD smatraju ovaj trend zabrinjavajućim.

Tenzije između Kine i SAD povećale su se ove nedelje pošto je Pelosi odlučila da poseti Tajvan – ostrvo koje Kina smatra za svoju teritoriju. Na Tajvanu se posle revolucije 1949. godine nastanio Chiang Kai-Shek sa svojim pristalicama. Do 1971. godine, Ujedinjene nacije smatrale su vlast na Tajvanu za Kinu, a u oktobru te godine doneta je rezolucija koja je prepoznala jedino Narodnu Republiku Kinu za Kinu – čime je Peking dobio mesto u Savetu bezbednosti UN.

Godine 1979. SAD su zvanično priznale vladu u Pekingu i formalno prekinule veze sa Tajvanom, kao deo kompromisa "jedne Kine". Sada, Peking vidi posetu Pelosi kao poslednju u nizu koraka za podrivanje tog sporazuma. Između ostalog, SAD godinama podržavaju vlasti na Tajvanu preko svog Američkog instituta obavljaju konzularne usluge na ostrvu.

Kinu je ove nedelje razbesneo dolazak Pelosi na Tajvan zbog toga što je ona jedan od najviše rangiranih zvaničnika SAD. Kao odgovor na njenu posetu, Peking je organizovao vojne vežbe, što su SAD okarakterisale kao "preteranu reakciju".

 

Sve vesti iz rubrike Ostalo

Ostalo

sve vesti iz rubrike Ostalo